szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folytatódik a NASA névadási gyakorlata, már ami a Mars-járókat illeti. Most is egy diák nevezte el a vörös bolygóra tartó eszközt.

Mostantól hivatalosan Állhatatosságnak (Perseverance) nevezik az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Marsra tartó következő robotját – jelentette be az USA űrügynöksége.

Az űreszközt, amelyet idén júliusban indítanak útra és jövő februárban érkezik a vörös bolygóhoz, eddig csupán Mars 2020-nak hívták.

A névadási versenyre 28 ezren küldtek be javaslatot, ezek közül választották ki az új Mars-járó nevét. A győzes javaslat Alexander Mather hetedikes virginiai diáké lett. Az előző hasonló járműveknek, a Sojournernek, a Spiritnek, az Opportunitynek és a Curiositynek is iskoláskorú gyerekek adtak nevet.

Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos missziókkal foglalkozó igazgatóságának illetékese egy közleményében azt írta, hogy a névadással Mathernak sikerült "a legjobban eltalálnia a marsi küldetés szellemiségét".

Zurbuchen hozzátette, mint minden korábbi küldetésnél, ez a Mars-járó is számos kihívással néz majd szembe, és várakozásaik szerint "elképesztő felfedezéseket tesz majd". Már most számos akadályt leküzdött azzal, hogy eljutottak az indítás végrehajtása előtti folyamathoz.

Az Állhatatosság feladata a korábbi marsi mikroorganizmusok feltárása lesz. Az új Mars-járót a floridai Cape Canaveralból lövik fel, a nagy eseményre a névadó diák is hivatalos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A légkör is árulkodhat arról, ha földrengés van készülőben

A légkör is árulkodhat arról, ha földrengés van készülőben

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára

Bezár az egykori Pannontej sajtgyár Zalaegerszegen, 83 ember kerül az utcára