szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Először találtak fosszilizálódott növényi gumit. A tudósok a borostyánszerű anyagot 110 millió éve megkövült leveleken mutatták ki. "Nem gondoltuk, hogy a növényi gumi ilyen sokáig megőrződhet" – mondta a kutatásban résztvevő Leyla Seyfullah, a Bécsi Egyetem tudósa, a fosszilis növények specialistája.

Sok növény, például a tűlevelű fák gyantát bocsátanak ki, hogy sérüléseiket lezárják és a káros rovarokat távol tartsák. Vannak azonban olyan növények, melyek – egyelőre nem tudni, miért – gumit választanak ki. Ugyanis ezek az anyagok vízben oldhatóak, így kevésbé képesek a sérülések gyógyítására. Ráadásul a borostyánnal ellentétben nem mérgezők a rovarok és mikrobák számára. Viszont ezért alkalmazzák őket élelmiszerek stabilizálására, mint például a gumiarábikumot vagy a guarmaglisztet. A gumik részt vesznek a tápanyagok tárolásában és szerkezeti tartást adnak a növénynek.

Emily Roberts, a Portsmouth-i Egyetem kutatója doktori disszertációjához fosszilizálódott leveleket vizsgált, melyek a Brazília északkeleti részén lévő úgynevezett Crato-formációból származtak. Mivel nem volt benne biztos, milyen növény leveleiről van szó, kémiailag elemezte a vékony, borostyánszínű sávokat. Gyakran ugyanis a növényi maradványok meghatározásában segítséget jelent a növénybe ágyazódott borostyán kémiai elemzése.

©

Az infravörös spektroszkóppal végzett vizsgálatok eredménye viszont a kutató számára meglepő módon nem mutatott egyezést borostyánnal – olvasható a Scientific Reports című tudományos lapban.

Mivel a fosszilis levelek hasonlítottak a velvícsia (Welwitschia mirabilis) nevű fajra, összehasonlították az elemzési eredményeket ezen növény egy ma élő egyedének gumijával. Az 1895-ben, Friedrich Welwitsch osztrák orvos és botanikus által felfedezett, kizárólag a Namíb-sivatagban előforduló növény szintén gumit választ ki.

©

Az elemzés eredménye meglepő hasonlóságot mutatott a mai növényi gumi és a fosszilizálódott levelek között: nem találtak különbséget a modern és a fosszilizálódott gumi között. Az eredmény meglepte a szakértőket, eddig ugyanis úgy vélték, hogy a vízben oldódó növényi gumi nem állja ki a rendkívül összetett fosszilizációs folyamatot. Seyfullah kifejtette: az új ismeretek alapján felül kell vizsgálni az eddigi leleteket, mivel elképzelhető, hogy sok, borostyánszínű anyagot rosszul értelmeztek korábban.

Egyelőre nem világos, hogyan maradt fenn a vízben oldódó gumi ilyen sokáig. Seyfullah szerint elképzelhető, hogy a háttérben a Crato-formáció nagyon speciális fosszilizációs körülményei állnak. Összefügghet emellett a levelek vastagságával is, melyek így megvédték a gumit a nedvességtől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Épülnek a teraszok, kikerültek az asztalok - így készül a nyitásra az éledező Budapest

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

Elmarad Berki Krisztián büntetőfékezéses tárgyalása

II. Erzsébet királynő 95 évének mérföldkövei képekben

II. Erzsébet királynő 95 évének mérföldkövei képekben