szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ugyan egyáltalán nincsen kizárva, hogy lesz összehajtható iPhone, azonban egy szabadalom arról árulkodik, az Apple azért tovább megy ennél, és egy feltekerhető telefon ötletét dédelgeti.

Feltekerhető elektronikus eszközökön gondolkozik az Apple – derül ki egy szabadalomból, amelyre az AppleInsider hívta fel a figyelmet.

A leírás szerint egy rugalmas, egy vagy több görgő köré tekerhető kijelzőről van szó, azaz a képernyőt ki lehet húzni egy házból, és vissza lehet tekerni, ha már nem használják. Ezzel a megoldással lehetővé válna, hogy a felhasználó maga határozhassa meg, mekkora legyen a kijelző, és persze az sem mindegy, hogy egy ilyen kialakítás megoldhatná az összehajtható telefonok csuklópántjánál jelentkező problémákat. A szabadalmat még 2017 decemberében nyújtották be az Egyesült Államok szabadalmi hivatalához (USPTO), és a napokban került nyilvánosságra.

©

Az új kialakítás vezeték nélküli adó-vevő áramkörei segítenének a képek megjelenítésében. A ház mindkét oldalán mágnesek lennének, ezek akadályoznák meg a kijelző gyűrődését. A merev szakasz tartalmazná a nyomtatott áramköri elemeket, elektronikus alkatrészeket stb., és persze a kihajtható kijelzőt is. A hosszúkás, bistabil támasztótagok a kijelző szélei mentén futhatnak (vagy átfedhetik őket), hogy megkönnyítsék a kijelző meghosszabbított helyzetben történő merevítését és támogatását" – írja a vállalat a szabadalomban.

Az Apple arra is gondolt, hogy a kijelző mindenkor hasznos legyen, azaz információk legyenek láthatók rajta akkor is, ha feltekercselt helyzetben van. Éppen ezért a rugalmas kijelző átlátszó házablakon keresztül tekinthető meg, a szabadalom szerint. Az Apple nem korlátozná az ötletét az iPhone-okra, iPadekre, az elképzelés ugyanis leír ilyen feltekerhető kijelzőt laptophoz, szemüveghez, sőt medálhoz is.

Egyébként nem az Apple az első, akinek megfordul a fejében ilyen gondolat: már a kínai TCL és a Nubia is gondolkozott már ilyenen és akkor nem is beszéltünk még az LG felcsavarható televíziójáról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!