szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy szűk körben végzett kísérlet eredménye szerint a hidroxiklorokvin néven ismert hatóanyag – egy nemrég elvégzett francia kutatás eredményével ellentétben – mégsem jó a koronavírus ellen.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kínai kutatók szerint önmagában mégsem hatásos a maláriás betegek kezelésére is használt gyógyszer hatóanyaga, a hidroxiklorokvin arra, hogy gyógyítsa a koronavírusos betegeket. A kis csoporton elvégzett tesztek során nem találtak arra bizonyítékot, hogy a fent említett hatóanyag valóban sikerrel venné fel a harcot a vírussal.

A most közölt eredmény annak fényében meglepő, hogy francia tudósok korábban ennek ellenkezőjére találtak bizonyítékot. Az általuk elvégzett vizsgálatok azt mutatták, a hidroxiklorokvin önmagában is hatékony gyógyszer, ám egy másik hatóanyaggal, az azitromicin nevű antibiotikummal együtt fejt ki igazán jó hatást.

©

Sőt, hogy még egyet csavarjunk a dolgon: korábban olasz és kínai tapasztalatok is azt mutatták, hogy a maláriaellenes hatóanyag eredményesen alkalmazható a koronavírus-terápiában. A magyar kormány ennek apropóján szerdán meg is tiltotta ennek kivitelét az országból, az itthon maradt mennyiség 2,2 millió ember kezelésére lehet elég.

A mostani, és a korábbi francia kutatásban ugyanakkor van egy közös pont: mindkettőt meglehetősen kis létszámú betegen tesztelték, ezért egyik eredményt sem lehet megbízhatóbbnak tekinteni a másiknál. Az Egészségügyi Világszervezet épp a héten jelentette be, hogy a hidroxiklorokvin és a klorokin hatóanyagok COVID-19-re kifejtett hatását széles körben is tesztelni fogják majd.

©

A Gizmodo által idézett friss eredményről kínai Csöcsiangi Egyetem tudósai számoltak be az intézmény tudományos folyóiratában. A beszámoló szerint mindössze 30 betegen végeztek kísérletet. A páciensek felének öt napon át adták a hidroxiklorokvint, a másik 15 ember amellett egyéb, influenza- és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával kezelték.

A betegeket a terápia során folyamatosan tesztelték koronavírusra. A hetedik napon minden páciens eredménye negatív lett, ami alapján nem lehet kijelenteni, hogy a hidroxiklorokvin alkalmazásából bármilyen előny származott volna. Azitromicint egyik beteg sem kapott, így nem tudni, hogy a koktél másként hatott-e volna.

Hogy a kontrollcsoporton alkalmazott szerek – például lopinavir és ritonavir – hatásosak lennének-e mindenkin, azt egyelőre szintén nem lehet kijelenteni, hiszen ezekkel is csak kiscsoportos kutatások zajlottak. Kínában több tucat másik szer mellett éppen most vizsgálják ezek pontos hatását.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!