szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerre két különböző irányba lépett a Facebook az élő videózás fejlesztésével: amellett, hogy csökkentené a live streamek által generált adatforgalmat, lehetővé teszi, hogy a Facebookon közvetített adások megtekintéséhez ne legyen szükség Facebook-fiókra.

A koronavírus-járvány miatti (önkéntes) karantén egyik hozadékaként az elmúlt hetekben a korábbinál is több felhasználó indított élő videós közvetítést a Facebookon. Fidji Simo, a cég egyik vezetője szerint a Facebook Live indulása óta már több mint 8,5 milliárd ilyen tartalom került fel a közösségi oldalra, az elmúlt egy hónapban pedig azt tapasztalták, hogy az ilyen tartalmakat fogyasztó felhasználók száma 50 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a megnövekedett "keresletre" való tekintettel új funkciókat adnak a szolgáltatáshoz.

Ennek köszönhetően hamarosan azok is megnézhetik majd az élő videóközvetítéseket, akik nem rendelkeznek Facebook-fiókkal. Az asztali számítógép böngészőjében ezt már eddig is megtehették, mostantól viszont az androidos felhasználóknak is lehetővé tették ugyanezt. Az iPhone- és iPad-tulajdonosok számára néhány héten belül válik majd elérhetővé ez a lehetőség.

További hasznos újdonság, hogy az elő videóknál hamarosan arra is lesz lehetőségünk, hogy csak a hangot hallgassuk meg, kép nélkül. Hogy ez pontosan milyen hatással lesz például az adatforgalomra, nem tudni, de az egyértelmű, hogy jóval kevésbé terheli majd le a hálózatot, ha csak a hang megy át rajta.

Ez utóbbi megoldás duplán jó lehet a Facebook számára, a legutóbbi beszámolójuk szerint ugyanis a megnövekedett felhasználói aktivitás miatt rendesen izzadnak a szerverek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!