szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Interpol szerint egyre gyakrabban és egyre kifinomultabb eszközökkel támadják a koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi intézményeket. Egy vakcinán dolgozó londoni kutatócég számítógépeit órákra zárolták a hackerek.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A felhasználók mellett a koronavírusos betegek kezelésében nagy szerepet játszó egészségügyi intézmények is egyre komolyabb kibertámadásoknak vannak kitéve napjainkban. Az Interpol jelentése szerint a hackerek elsősorban zsarolóvírusokkal (ransomware) igyekeznek működésképtelenné tenni a kutatásra is használt eszközöket, ezek feloldásáért pedig váltságdíjat követelnek. A támadások célpontjai amerikai kórházak, de a kiberbűnözők a világ más részein is próbálkoznak.

Az Interpol arra is felhívta a figyelmet, hogy számítógépek zárolása akár hosszú órákig is tarthat, ha nem teljesítik a hackerek követeléseit. Így járt egy koronavírus elleni vakcinával kísérleteket végző londoni kutatócég, a Hammersmith Medicines Research is. Az intézet gépeit éppen azelőtt zárolták ismeretlenek, hogy a kutatók munkához láthattak volna – írta a Forbes. A Hammersmith végül nem fizetett, a cég saját informatikai szolgálata (a rendőrség segítségével) visszavette az irányítást a gépek fölött. Ilyesmire azonban nem mindenhol vannak kiképezve. Ráadásul igen komoly támadási kísérletekről van szó,

mert a hackerek a foglyul ejtett számítógépekkel a betegellátást is veszélyeztetik az Interpol szerint.

[Kína és Oroszország gőzerővel nyomja a népbutítást koronavírus-ügyben]

A nemzetközi rendőrségi szervezet ajánlásokat is megfogalmazott, melyek betartásával csökkenthető a bejutás kockázata. A listában olyan pontok szerepelnek, mint a gyanús linkek és e-mailek mellőzése (ezeket egyáltalán nem szabad megnyitni), biztonsági mentések készítése, illetve azok felhőben való tárolása. Az Interpol szerint a veszélyeztetett intézményeknek érdemes erős és egyedi jelszavakat használniuk, a rendszereiket tartsák naprakészen, és győződjenek meg róla, hogy a számítógépre telepített vírusirtó működik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Profi hackercsapat támadja a WHO szervereit

Megkétszereződtek az Egészségügyi Világszervezet ellen irányuló hackertámadások, mióta a WHO nagyobb figyelmet fordít a koronavírus elleni küzdelemre.

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

Titkolózva mozgatják a Városliget fáit, a főváros sem tudja, honnan hová ültetik át őket

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei