szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

158 ezer fényévnyire nézett el a Hubble űrtávcső, hogy lefotózzon két csillagködöt.

Fontos évfordulót ünnepelhetett a NASA – és vele együtt az emberiség is – a napokban. A szervezet három évtizede, 1990. április 24-én indította útnak a Hubble űrteleszkópot, amely az elmúlt három évtizedben fantasztikus felvételekkel ejtette ámulatba a tudósokat és a laikus közönséget is. Elég csak arra gondolni, hogy

De ha például arra kíváncsi, az ön születésnapján mit látott az űrtávcső, akkor azt itt tudja megnézni.

Egy jubileumi év nem telhet el úgy, hogy a NASA ne adna ki egy új képet. Az alábbi felvételt a Nagy Magellán-felhőt nézve készítette az űrteleszkóp. A jelenség tőlünk mintegy 158 ezer fényévre található – egész pontosan két csillagködöt (nebulát) örökített meg a távcső.

©

A nagyobb, vöröses színű csillagköd az NGC 2014 nevet viseli, amelynek közepén egy újonnan formálódott, a Napunknál nagyjából 10-20-szor nagyobb csillag látható. A kék nebula az NGC 2020, amely akkor keletkezett, amikor a Napunknál nagyjából 200 ezerszer nagyobb csillag óriási mennyiségű gázt engedett ki magából. A kutatók szerint a kép úgy néz ki, mint egy korallzátony, ezért el is nevezték Kozmikus zátonynak (Cosmic Reef) a felvételt.

A Hubble-nek már megvan az utódja, amely nyugdíjazza majd a ma is jól muzsikáló szerkezetet. A James Webb Űrteleszkópot a tervek szerint 2021 márciusában küldik fel az űrbe – igaz, eredetileg már 2018-ban is el kellett volna startolnia.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is