szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészen szokatlan, bár kétségkívül hatékony módon ellenőrzik Kínában a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések betartását.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy ír férfi történetét bemutatva számolt be arról a CNN, hogyan ellenőrzi a pekingi kormány, hogy a lakosság betartja-e a járvány miatt hozott szigorú intézkedéseket. A történetben szereplő Ian Lahiffe kéthetes karanténba került családjával, ezért nem is hagyhatta el otthonát. A férfi egy nap, amikor kinyitotta az ajtaját, szürreális dologgal találta szembe magát:

egy kamera nézett vele farkasszemet, amelyet pont úgy állították be, hogy az eszköz rálásson a bejáratra.

A CNN szerint Peking lakosságát semmilyen módon nem értesítették a megfigyelésről, noha Kína egyes városaiban már legalább február óta alkalmazzák ezt az ellenőrzést. Az adatgyűjtés miatt is üzemeltetett rendszerek az ázsiai ország gyakorlatilag minden részén megtalálhatók már: ott vannak az utcákon, a bevásárlóközpontokban, az éttermekben, az iskolákban és a tömegközlekedéshez használt járműveken is. A totális megfigyelés egyik legfontosabbja az a társadalmi kreditrendszer, amely pontszám alapján határozza meg, ki "jó" és ki "rossz" állampolgár.

Az egyre súlyosabbá vált járványhelyzet miatt azonban a lakosság otthonai előtt is kamerák jelentek meg, amiket a karanténban lévők megfigyelésére használnak. A CNN szerint Hopej tartományban a helyi kormányerők rendelték el, hogy az otthonokat úgynevezett karanténkamerákkal kell figyelni. Ezek a készülékek a mesterséges intelligenciát használva követik az emberek mozgását. Az itteni politikusok mondjuk értesítették a lakosságot, sok helyen viszont elmarad a tájékoztatás,

miközben a kamerák már kikerültek az ajtók elé.

A CNN beszámolójában megemlíti, hogy a berendezéseket általában távközlési cégek üzemelik be. Hangcsouban az állami tulajdonban lévő China Unicom nevű társaság 238 kamera telepítésében nyújtott segítséget az önkormányzatoknak. A portál arról is beszámolt, hogy a lakosság egyelőre csendben tűri az újfajta megfigyelést, de persze akadnak, akik ellenzik azt. A Pekingben élő, már említett ír férfi például a magánélet súlyos megsértésének nevezte, amiért lakása ajtaja elé őrszemet helyeztek.

A CNN ezzel párhuzamosan olyan érintetteket is talált, akik jóval szigorúbb megfigyelés alá esnek. Egy férfi, aki csak álnéven mert nyilatkozni, mert tartott a következményektől, arról számolt be, hogy otthonában rendőrök jelentek meg egy nap, akik arra kérték, hagyja, hogy kamerát szereljenek fel

az ingatlanon belül.

Amikor arról érdeklődött, miért nem odakint helyezik el az eszközt, a rendőrök mindössze annyit mondtak: drága berendezésről van szó, és félő, hogy megrongálják. A férfi nem fogadta el a választ, és még aznap panaszt tett az önkormányzat járványügyi forródrótján. Elmondása szerint másnap két tisztviselő jelent meg nála, akik együttműködésre kérték. Az illetékesek "megnyugtatásként" közölték, hogy a kamera nem rögzít videót vagy hangot, csupán fényképez, de azt is csak akkor, ha érzékeli, hogy az ajtót mozgatják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!