szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy francia startup, a DatakaLab olyan programot készített, amely a maszkviselés ellenőrzésére is alkalmassá teszi a biztonsági kamerákat. A cég elmondása szerint a járókelőket meg sem próbálják beazonosítani.

Franciaországot is súlyosan érinti a koronavírus-járvány, ott is több mint tízezren hunytak már el a fertőzés következtében. A francia kormány épp ezért nagyon szigorúan veszi az óvintézkedések betartatását, és rendre ellenőrzik is, mennyire együttműködők az állampolgárok. Ehhez hamarosan pedig más forrásból is kaphatnak adatokat.

A DatakaLab programja egy fokkal okosabbá teszi az utcán elhelyezett kamerákat: a berendezések képesek ellenőrizni, hogy a figyelt személy visel-e arcmaszkot – írja a Bloomberg. A fejlesztés célja a cég elmondása szerint statisztikai adatok gyűjtése, amelyeket egy esetleges újabb járvány esetén hasznosíthatnak a hatóságok. A szoftverük ugyanakkor meg sem próbálja azonosítani a figyelt személyeket,

csak azt nézik, van-e vagy nincs maszk az arcukon.

A cég megnyugtatásként azt is elárulta, hogy a szoftver által gyűjtött információ hozzájuk nem jut vissza, és a megfigyelés egyébként sem állandó: a program 15 perces intervallumokban pásztázza a környéket, majd döntést hoz, jól értelmezte-e, amit látott. Ilyen felokosított kamerák egyelőre csak az ország bizonyos részein működnek, többek közt a párizsi metróállomásokon.

A DatakaLab szerint a begyűjtött adatok igen hasznosak lehetnek, a segítségükkel ugyanis eldönhető, hol van szükség például maszkosztásra, vagy hol kell figyelmeztetni az embereket, hogy tartsanak nagyobb távolságot a másiktól.

Kínában szintén zajlik hasonló megfigyelés, csak jóval szigorúbban: ott az emberek lakása elé raktak ki kamerákat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Fokozhatja a légszennyezés a gyógyíthatatlan látásromlás kialakulását

Fokozhatja a légszennyezés a gyógyíthatatlan látásromlás kialakulását

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni

Beindítják a robot tömeggyártását, ami időseket és betegeket segít majd gondozni