szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csoportos pert indítottak Észak-Kaliforniában az Apple ellen, azt állítva tudatosan tett törékeny kábelt bizonyos MacBook Pro modellekbe.

Korábban több MacBook Pro-tulajdonos is panaszkodott a 2016-os és néhány későbbi modellt érintő kijelzőproblémára, pontosabban zavaró fényhatásokkal kapcsolatos gondra (az eset FlexGate néven híresült el). Hamar kiderült, hogy a problémát egy vékony, törékeny flexibilis kábel okozza, ami a kijelzőt és az érintőpanel alatti kijelzővezérlő kártyát köti össze. Azért használt ilyet az Apple, hogy a laptop még vékonyabb lehessen.

©

Az Apple ugyan sosem ismerte el ezt a problémát, viszont a későbbi modelleknél – figyelt fel a számítástechnikai eszközök szétszedésére szakosodott iFixit csapata – valamivel hosszabb flexibilis kábelt alkalmazott, amivel elvileg megoldódott a probléma.

©

Csakhogy a korábbi, tehát „rövid kábeles” gépeknél nem azonnal, hanem csak egy idő után jelentkezett a gond, amikor nem voltak garanciálisak. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy mivel az Apple beépítette a kábelt, azaz azt nem lehetett cserélni, a szóban forgó tulajdonosok kénytelenek voltak kicserélni a kijelzőt, ami viszont nem filléres apróság, akár 850 dollár is lehet. Igaz, 2019 májusában elindított egy ingyenes javítási programot az Apple, azonban ez csak a 2016-ban kiadott 13”-es MacBook Pro modellekre vonatkozik.

A jelenlegi csoportos kereseti eljárás (amelyik felperesként könyvel el minden olyan személyt az Egyesült Államokban, aki az említett, hibás MacBook Prót megvásárolta) valamennyi érintett MacBook Pro javításával vagy cseréjével kapcsolatos összes költség visszatérítését kéri, illetve azt, hogy az Apple bővítse javítási programját a 15”-es MacBook Prókra is. „Képzelje el, hogy több mint 2500 dollárt (körülbelül 800 ezer forintot) költ egy laptopra, hogy azzal röviddel a szavatossági idő lejárta után gond legyen. Az Apple pedig megköveteli, hogy az ügyfelek még további 600-850 dollárt költsenek a gépre. Ez félelmetes” – mondta el R. Rex Parris, az ügyben érintett PARRIS ügyvédi iroda munkatársa, kommentálva a csoporos beadványt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

A Várpalotánál lévő horgásztóban kötött ki egy megcsúszó autó – videó

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Ilyen volt, ilyen lett: 35 kiló gyapjútól szabadítottak meg egy elvadult juhot

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél