szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezerszámra jelentkeznek emberek a világ minden pontjáról, hogy önkéntes alanyként részt vehessenek abban a kísérletben, mellyel kitalálói szerint gyorsíthatnak a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Ha emberek gondjára keresünk megoldást, akkor embereken is kísérletezzünk, így gyorsítható a folyamat – véli Josh Morrison, a 1Day Sooner (egy nappal hamarabb) nevű civil kezdeményezés társalapítója, aki áprilisban a Scientific American című tudományos-ismeretterjesztő lapnak úgy nyilatkozott, reményei szerint ezzel a módszerrel nem telne évekbe a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztése.

A felhívásra jelentkező emberek – cikkünk megjelenésének idején a világ 102 országából összesen 16 213 fő regisztrált – hozzájárulnak ahhoz, hogy SARS-Cov-2 vírust tartalmazó sprayt fújjanak az orrukba, így fertőzvén meg őket.

Az International Business Times gyűjtése szerint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóságának történetében (FDA) nem volt még példa arra, hogy még azelőtt kapjon engedélyt egy emberes kísérlet, hogy az állatokon folytatott próbák megnyugtató eredményekkel zárultak volna. A modern történelemben újszerű helyzet azonban új megoldásokat is hozhat, a lap ugyanis azt írja, a mostani esetben az FDA egyelőre nem zárta ki az engedélyezés lehetőségét. Ráadásul az amerikai kongresszus 35 képviselője nemrég indítványozta, kerüljön napirendre az emberkísérlet kérdése.

A britek még április végén belevágtak egy oltóanyag embereken történő kipróbálásába. Az oxfordi fejlesztésű hatóanyag klinikai tesztjén szintén önkéntesek vesznek részt.

A koronavírus elleni kutatásokban alapítványa révén aktívan részt vevő Bill Gates szerint legkevesebb 9 hónap alatt készülhet el egy jó vakcina, de még ennek duplája, 18 hónap is azt jelentené, hogy szokatlanul gyorsan alkották meg a szérumot a tudósok. Gates azt mondta, a koronavírus elleni vakcinából az újszülötteknek kötelezően beadandó védőoltás lehet.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!