szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel 7000 eddig megjelent tanulmányt nézett át egy nemzetközi kutatócsoport, hogy összesítsék, milyen tevékenységek mellőzésével vagy épp alkalmazásával mennyivel kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe.

A koronavírus-járvány kevés pozitív hozadéka közül az egyik, hogy rámutatott arra: az emberek képesek változtatni az életmódjukon és elfogadni a radikális változásokat egy jó cél elérése érdekében. Ebben az esetben ez a járvány letörése és a vírus legyőzése volt, de ha most képesek voltunk áldozatokat hozni, akkor talán a klímaváltozás megfékezése érdekében is meg tudjuk ezt tenni.

Persze ahhoz, hogy ez sikerüljön, nem árt egy olyan tervet készíteni, ami megmutatja, hogyan tudunk a leghatékonyabban segíteni a bolygónkon. E gondolat mentén jött létre az a frissen elkészített tanulmány, amely rangsorolja, hogy milyen tevékenységekkel mennyire terheljük éves szinten a környezetünket. Hogy megtalálják a választ, a Leedsi Egyetem tudósai egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen közel 7000 eddig publikált kutatási eredményt néztek át, és összesítették azok eredményét – számolt be róla a BBC.

A kutatók szerint az első és legfontosabb dolog, amit mi magunk is megtehetünk, az az, hogy letesszük az autót. Az autózás ugyanis éves szinten átlagosan fejenként mintegy 2,04 tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe. A szakemberek szerint, ha elektromos autóra váltunk, akkor évente átlagosan 1,95 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe fejenként.

A klímaváltozás megállítását szolgálhatja az is, ha kevesebbet repülünk. Ha csak egy hosszú távú repülőutat teszünk meg évente (oda és vissza), azzal 1,68 tonna szén-dioxid kibocsátását spóroljuk meg.

A lista negyedik helyén találhatjuk a megújuló energia használatát. Amennyiben arra térnénk át, évente 1,6 tonnával csökkenne a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyisége – szintén egy főre számolva.

A vegán életmódra való áttérés is segíthet (0,8 tonna), de nem annyira, mintha a tömegközlekedést választanánk (0,98 tonna). És persze az sem árt, ha energetikai szempontból korszerűsítjük a házunkat/lakásunkat, amivel fejenként évente 0,895 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülne a légkörbe. Hogy mely tevékenységekkel tudjuk még a legtöbbet spórolni a kibocsátás terén, azt az alábbi táblázatban foglalták össze:

©

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a változatásban nagy felelőssége van a kormányzatoknak is, amelyeknek ennek szellemében kellene újragondolniuk az intézkedéseiket.

Diana Ivanova, a Leedsi Egyetem kutatója szerint ahhoz, hogy a fenti dolgokat véghez tudjuk vinni, teljesen meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat. Úgy látja: meg kell határozni, hogy mennyi szén-dioxidot bocsáthatunk ki ahhoz, hogy jól élhessünk a bolygónkon.

A fenti top tízes listát is azért állították össze, hogy megmutassák: van, amit már most megtehetünk anélkül, hogy méregdrága új technológiákra kellene költenünk, vagy azok fejlesztésére kellene várnunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!