szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rengeteg visszaélés történt és sok zaklatás érte az elmúlt időben a nőket és a LGBTQ közösség tagjait a Wikipedia-szerkesztők között.

A Wikimedia Group – amely a Wikipediát üzemeltető cég – új szabályokat szavazott meg és egy új magatartási kódexet fog év végére véglegesíteni, hogy visszaszorítsák a mérgező viselkedést – adta hírül a BBC.

A Wikipedia az internet egyik elsőszámú információ forrása, a nemi egyenlőtlenséget és a zaklatást sem nélkülöző vádak azonban már közel egy évtizede érintik a platformot.

A Wikipedia esetében a szerkesztők ugyanis interakcióba lépnek egymással és megváltoztathatják a már megjelent tartalmat és így egymás munkáját. Ez pedig visszaéléseket is generál: míg az egyik önkéntes feltölt egy tartalmat, addig a másik ezt kitörli, vagy megváltoztatja, így pedig az első szerkesztő kezdheti elölről a munkát. A gyakorlat pedig így szerkesztési harcokhoz vezet.

Az önkéntesek által írt Wikipedián belül továbbra is sok panasz van: főleg a nőket és az LGBTQ közösség tagjait éri zaklatás és visszaélések a többi szerkesztőtől. A washingtoni egyetem egyik kutatása mutatott rá arra, hogy számos női és LGBTQ-szerkesztő nem érzi biztonságban magát és több női szerkesztő is arról számolt be a kutatóknak, hogy a férfiak kétségbe vonták a munkájukat és negatív visszajelzést kaptak arra a férfi szerkesztőktől. Még egy 2019-ben, a New York Times-ban megjelent cikk számolt be arról, hogy egy transznemű szerkesztő halálos fenyegetéseket is kapott a szerkesztőtársaitól.

Hogy mit tartalmaz majd a magatartási kódex? A tervezett szabályzat rendelkezik majd azoknak a tagoknak a kizárásáról vagy a hozzáférésük korlátozásáról, akik megsértik a szabályokat és visszamenőleg is felülvizsgálják majd a zaklatásokat.

Két fázisban fogják kidolgozni a magatartási kódexet. Az elsőben személyesen és virtuális események során egyeztetik az irányelveket és a technikai háttérre, így a csetszobákra és más Wikipedia projektekre vonatkozó szabályokat. Ezt a bizottság augusztus 30-ig hagyja majd jóvá. A második fázis során pedig körvonalazzák, hogy milyen szankciókkal járjon a szabályok megsértése: ezeket a rendelkezéseket év végig fogadják majd el a tervek szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!