szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fülszerű nyúlványokkal rendelkezik az a polipfajta, amelyet most fotón is sikerült megörökíteni a Jávai-árokban – 7 kilométeres mélységben.

Jól mutatja az állatvilág sokszínűségét, hogy bizonyos fajokat csak fotón vagy videón lehet megtekinteni, mivel a hétköznapi ember számára megközelíthetetlen helyen élnek. Ugyanez igaz a füles polipra is (Grimpoteuthis), amelyet most 7000 méteres mélységben sikerült megpillantani. Az állatról a Jávai-árokban készültek remek fényképek.

A füles polip érdekességét az élőlény fejéről lelógó nyúlványok jelentik, amelyek miatt úgy tűnhet, mintha az állatnak füle lenne. A kutatók egymás közt Dumbónak is nevezik, pont úgy, ahogy az 1941-es Disney-klasszikusban látott elefántot hívják. Az állatról készült képek a Marine Biology tudományos szaklapban jelentek meg egy mélytengeri tudós, Alan Jamiesonnak hála.

©

Ebből a fajból előbb 5760, majd 6957 méteren is sikerült megpillantani egyet – írta a BBC Jamieson beszámolója alapján. Az élőlények 43 és 35 centiméteresek voltak. A tudós szerint igen különleges állatról van szó, hiszen a sejtjei az ilyen nagy nyomáshoz is alkalmazkodnak tudnak.

[Tudja, mik élnek a vízben 18, 180 vagy akár 6000 méteren? Most megnézheti]

A mostani képek azért is érdekesek, mert ilyen mélységben még nem készültek fotók a mélyben élő teremtményekről. A legutolsó ilyen kép, amely nagyjából 50 éve készült, 5145 méteren született. A tudósok akkor a Karib-térségnél, Barbadoson kutattak új, addig nem ismert állatok után.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!