szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három amerikai felperes szerint a Google megtéveszti a felhasználókat, amiért ígéretével ellentétben mégis hozzáfér a felhasználói adatokhoz a Chrome-ban való privát böngészéskor. A cég ezt nem egészen így látja, bár azt elismerik, hogy az inkognitó mód nem jelent teljes rejtettséget.

Ötmilliárd dolláros kártérítés reményében három felperes bírósági küzdelmet folytatna a Google ellen az Egyesült Államokban, mert a cég álláspontjuk szerint megvezette őket: az érintettek úgy vélekednek, hogy a Google és böngészője valójában mégis adatokat gyűjt a felhasználókról, ha azok privát, vagy inkognitó módra váltanak a Chrome-ban. A panaszosok, akiket a Boies Schiller Flexner képvisel, több millió felhasználó nevében perelték be a technológiai óriást és anyavállalatát, az Alphabetet.

A Google szóvivőjén keresztül határozottan vitatta a felperesek által leírtakat, és így követelésük jogosságát is. A cég szerint a Chrome minden alkalommal figyelmezteti a felhasználót, amikor az privát böngészésre vált, hogy az inkognitó mód sem jelent tökéletes védelmet. A panaszosoknak viszont nem igazán ezzel van bajuk, hanem hogy a cég, mint fogalmaznak, rejtett nyomon követést tesz lehetővé, többek közt az Analytics és a szintén Google-termék, a Hirdetéskezelő révén.

©

A felperesek azzal is elégedettek lennének, ha a Google az érintett amerikai felhasználókat, akik 2016. június 1-je óta használták az inkognitó módot, fejenként 5000 dolláros fájdalomdíjjal kárpótolná. A per a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértésére hivatkozva indult.

Az amerikai Forbes idézte az ESET kiberbiztonsági cég egy szakértőjét, aki óva intett a privát böngészés kapcsán. Jake Moore szerint az inkognitóban való internetezés közel sem olyan privát, mint azt sokan hiszik. Bár az adatokat a legtöbb esetben valóban nem rögzítik végfelhasználói eszközökre, az internetszolgáltatóhoz még ugyanúgy eljuthatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!