szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok állampolgár vélekedik úgy, hogy a nyári meleg hatással lesz a koronavírus élettartamára, de Kemenesi Gábor virológus szerint ez így nem teljesen igaz.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az új típusú koronavírus jelentette veszély még nem szűnt meg, a már jól ismert távolságtartási szabályokkal, a maszkviseléssel, gyakori kézmosással és az egészségügyi hatóságok folyamatos éberségével azonban elkerülhető lehet, hogy berobbanjon a járvány – ezt mondta az InfoRádiónak adott interjúban Kemenesi Gábor virológus.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint “a nyár melegében bízni önmagában butaság”, azt ugyanakkor nem cáfolta, hogy a meleg miatti kiszáradás rosszul hat a koronavírusra. De összeségében a vakcina lesz az, ami szerinte "visszaadja a kormányt az emberiség kezébe".

Kemenesi azt is mondta, hogy a következő időszak jellemző mechanizmusa az “egy kis szigorítás, egy kis enyhítés” lesz, mert a vírus még mindig “takaréklángon ég”. Szerinte sok függ attól, hogy "az egészségügyi szakhatóságok mennyire vannak résen", és az emberek mennyire tudatosak.

Egy esetleges második hullámról szólva úgy fogalmazott,

az összes eddigi koronavírus szezonalitást mutat, rossz hír viszont, hogy az őszi csúcsok korábban markánsabbak voltak”.

Kemenesi szerint tehát lesz második hullám, a kérdés így elsősorban az, hogy mennyire vagyunk felkészülve rá.

A maszkviselés kérdéséről azt mondta, amikor csak lehet, legyen rajtunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Virológus: Csak időt nyertünk, a vírusveszély nem múlt el

Őszre újra belobbanhat a járvány, nyáron az emberek mozgása fenntartja az elterjedését Kemenesi Gábor virológus szerint. A mostani lazítást nem járványügyi, hanem más okok indokolják – mondta a Népszavának adott interjúban.

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Megpuccsolt puccs: a több válságtól is sújtott Peru falja az elnököket

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

A második hullámban is szépen veszik az új autókat a magyarok

A második hullámban is szépen veszik az új autókat a magyarok