szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tienven-1 nevű műhold, és a rajta lévő távirányítású eszköz legalább hét hónapig utazik majd. Az Emírségek űrhivatala is júliusban küld szondát a Marsra.

Kína már július végén útnak indítját első szondáját a Marshoz. A Tienven-1 nevű eszközt július 20. és 25. között küldik fel az űrbe a dél-kínai Hajnan szigetről - jelentette be szerdán a vencsangi űrkutató központ. A Tienven-1 nevének jelentése: kérdések az ég felé.

A szonda és a rajta utazó kis távirányítású robot nagyjából hét hónap alatt éri el célját, tehát 2021-ben juthat el a vörös bolygóhoz. A Föld és a Mars közötti távolság állandóan változik, de legalább 55 millió kilométer. Kína hasonló missziót indított a Holdra is, ahol 2013-ban és 2019-ben kis távirányítású kutatóműszereket helyezett el. Az ország több milliárd eurónyi összeget invesztált űrkutatási programjába.

Az ázsiai ország mellett az Egyesült Államok is missziót küld a Marsra. Ők július végén indítják el ötödik, Perseverance nevű Mars-missziójukat. Az Egyesült Arab Emírségek szintén júliusban lövi fel első szondáját Japánból a Mars felé. Az orosz-európai ExoMars missziót azonban 2020 nyaráról 2022-re halasztották technikai nehézségek és a koronavírus-járvány miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márki-Zay szerint lényegében zsarolással vesznek rá polgármestereket a Fidesz támogatására

Márki-Zay szerint lényegében zsarolással vesznek rá polgármestereket a Fidesz támogatására

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Vonatot akarhattak kisiklatni Győrnél, szemtanút keres a rendőrség

Nem tartóztatják le azt a három férfit, akit a volt fradista megverésével gyanúsítanak

Nem tartóztatják le azt a három férfit, akit a volt fradista megverésével gyanúsítanak