szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járványt kísérő korlátozások következtében sok helyen kitisztult a levegő, ami a napelemekre is hatással volt.

Mivel nincsen még megbízható gyógyszer, védőoltás, a koronavírus-járvány elleni egyik fő védekezési módszer, a bezárkózás. Vannak régiók, ahol még most is érvényben vannak korlátozások. Sajnos a kényszerű karanténnak számos negatív gazdasági hatása volt, viszont kétségtelenül pozitívan hatott a levegőszennyezésre. Nagyvárosok felett tisztult meg a levegő, amit műholdfelvételek is jól mutattak.

India légszennyezettségének változása
©

Volt még egy érdekes hatása a levegő tisztábbá válásának, amelynek ilyen mértékű megjelenésére korábban szinte senki sem gondolt. A légszennyezettségben igencsak érintett az indiai Delhi, és egy új, a napenergiával foglalkozó tanulmány megállapította, hogy a levegő szennyezettségének csökkenése lehetővé tette, hogy jelentősen több napfény juthasson a város napelemeire, növelve azok teljesítményét.

„Számítottunk rá, hogy látni fogunk némi különbséget, azonban meglepődtünk azon, mennyire egyértelmű a hatás” – mondta Ian Marius Peters, a Joule folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét. A vizsgálatok során kiderült, hogy Delhiben a napelemekre jutó napfény mennyisége március végén körülbelül nyolc százalékkal, áprilisban pedig hat százalékkal nőtt a korábbi évek hasonló időszakához képest. A kutatók arra számítanak, hogy ugyanez vonatkozhat más, magas légszennyezettségű városokhoz (például Vuhan, Kalkutta, Mumbai, London vagy Los Angeles) kapcsolódó korlátozásokra, illetve a napelemekre.

[Nagy akció után jön a még nagyobb bukás – ezért ne merjen túl olcsó napelemet vásárolni]

Noha valószínűtlen, hogy a légszennyezés a jövőben is ennyire alacsony marad, a fenti kutatás is emlékeztető lehet arra, hogy az emberek drasztikusan megváltoztathatják a körülöttünk lévő világot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!