szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdemes alaposan átgondolni, milyen beállítások szerint facebookozunk, máskülönben olyan helyen is feltűnhet a fotónk, ahol nem akarnánk. Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogyan lehet ezt elkerülni.

A Facebook egyik hasznos funkciója az arcfelismerés, amely megkönnyíti a másik azonosíthatóságát. Sokan azonban ódzkodnak ettől a technológiától, és ahol csak lehetőségük nyílik, ott kikapcsolják azt. Ez a Facebookon is megoldható, sőt: néhány alapbeállítást megváltoztatva egy fokkal biztonságosabbá tehetjük fiókunkat.

A facebookos arcfelismerés kikapcsolásához navigáljunk a Facebookon belül a Beállítások, majd az Arcfelismerés fülre. A Szeretnéd, hogy a Facebook fel tudjon ismerni a fényképeken és a videókban? című kérdés alatt válasszuk a Nem opciót. Kicsivel föntebb, az Adatvédelem részen keressük ki a Szeretnéd, hogy a Facebookon kívüli keresőmotorok hivatkozást jeleníthessenek meg a profilodra? részt, és vegyük ki a pipát A profilodra mutató hivatkozás megjelenítésének engedélyezése a Facebookon kívüli keresőmotoroknak parancs elől. Ezzel a beállítással nem jelenik meg többet a profilra mutató hivatkozás, ám a fiók maga továbbra is megtalálható marad a Facebookon, ha valaki rákeres a nevünkre.

©

Az Adatvédelem fülön belül is érdemes finomítani a beállításokon. Ilyen például a Ki kereshet meg a megadott e-mail-címed alapján?, vagy a Ki kereshet meg a megadott telefonszámod alapján? – ezeket a parancsokat tanácsos az ismerősi körre szűkítve használni a nyilvános opció helyett. Ugyanezen a részen azt is beállíthatjuk, ki lássa a következőleg írt bejegyzésünket. A nyilvános helyett itt is inkább az ismerősi kör legyen a fő paraméter.

Rögtön az Adatvédelem alatt találjuk az Idővonal és megjelölés beállításait, mely talán a fiókunk egyik legfontosabb része: itt szabhatjuk meg, ki írhat az idővonalunkra, és azt is, hogy ki láthatja, amit mások az idővonalunkra írnak. Legalább ilyen hasznos az is, hogy elrejthetjük azokat a hozzászólásokat, melyekben olyan szavak és kifejezések szerepelnek, melyeket nem szeretnénk látni. A mezőbe gyakorlatilag bármi beírható, csak rajtunk áll, mit, illetve miket akarunk kiszűrni.

©

Az idővonali ellenőrzést szintén érdemes átfutni, itt is van pár remek beállítás, amiért a későbbiekben hálásak lehetünk. Az egyik ilyen, hogy ellenőrizhetjük azokat a posztokat, melyekben megjelöltek minket, de még azelőtt, hogy az idővonalunkon megjelentek volna. Ha a funkciót bekapcsoltra állítjuk, minden posztot, amely az idővonalunkon feltűnne, saját kezűleg ellenőrizhetünk a megjelenés előtt. Ezzel elejét vehetjük a kínos, bántó üzeneteknek, fotóknak, és persze videóknak is, melyek máskülönben egyből kikerülnének a profilra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A frászt hozzák a Balaton-partiakra a strandra járó vaddisznók

A frászt hozzák a Balaton-partiakra a strandra járó vaddisznók

Amatőr kincskereső bukkant értékes tárgyakra Skóciában

Amatőr kincskereső bukkant értékes tárgyakra Skóciában

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – negyedik nap