szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy programozó kíváncsi lett, mihez kezd néhány állatos képpel a saját algoritmusa. Aldo Cortesi szoftvere nem csak hogy alkotott, a maga módján új fajokat is teremtett.

A mesterséges intelligencia kissé szürreális alkotói vénájáról már sokszor hallhattunk. A gép írt már dalt, és furcsa műalkotást is festett, amelyet egy árverés keretében több mint 100 millió forintnak megfelelő pénzért vitt haza egy licitáló. Ezek a művek egy adatbázis tanulmányozása után születtek, amikor a szoftver  ihletet merített az elé tett hang-, illetve képi anyagból.

Így történt ez a programozó Aldo Cortesi esetében is, akinek saját tervezésű szoftvere soha nem látott sziluetteket álmodott meg bogarak, madarak, illetve különféle emlősök fekete-fehér ábrái alapján. Mi több: a kész művek közt olyanok is szerepeltek, melyeket semmilyen fajhoz nem lehetett besorolni, annyira mások lettek:

©

Cortesi a PhyloPic nevű képes adatbázist használta, hogy felokosítsa a szoftverét. A weboldalon olyan ábrák láthatók, melyeket általában online hirdetésekhez, kreatív munkákhoz használnak a grafikusok. A program ezeket tanulmányozta, majd a maga szemlélete alapján rajzolni kezdett.

Az algoritmus 50 ezer képet állított elő. A rengetegbe sok olyan került, amik tényleg hasonlítottak valamilyen állatra, de többségében elég groteszk lett az eredmény. Néhány esetben pedig teljesen értelmezhetetlen művet alkotott a szoftver, a sziluett ugyanis sem emberre, sem állatra nem hasonlított. A programozó nem tudott magyarázatot adni a jelenségre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Boldog István kémiailag kasztrálná a pedofilokat

Boldog István kémiailag kasztrálná a pedofilokat

Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál

Egészen elképesztő mértékben, 428%-kal ugrott meg a profit a Nintendónál