szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin által korábban bemutatott nukleáris fegyverek okozhattak megnövekedett radioaktív sugárzást néhány napja Finnországban és Svédországban.

Hivatalosan továbbra sem tudni, mi miatt ugrott meg a radioaktivitás szintje múlt vasárnap Észak-Európában, de az biztos, hogy történt valami. A szennyezés az érintett tagállamok szerint Nyugat-Oroszország felől érkezett, és azt sem tartják kizártnak, hogy egy ottani atomerőműben keletkezett probléma. Az orosz illetékesek szerint a térségben lévő atomerőművek viszont fennakadás nélkül üzemelnek, balesetről pedig nem érkezett hír.

Az amerikai Forbes szintén beszámolt az ügyről, és egy újabb cikkükben meg is említenek egy érdekességet: az oroszoknak van egy hajója, az Akademik Aleksandrov, amely a jelenség idején úton volt, ráadásul Oroszország éppen azon a részén tartózkodott, ahonnan a szennyezés is érkezhetett.

Még érdekesebb ennél, ha megnézzük, hogy az Aleksandrov mit is csinál a tengeren. Ez ugyanis nem akármilyen jármű, egy új nukleáris fegyver, a Poszeidón nevű vízalatti drón tesztelésében vesz részt. Az eszközt maga Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be korábban, a Burevestnik névre keresztelt rakétával együtt. Ez utóbbit korlátlan hatótávolságú atomfegyverként jellemezte, megemlítve, hogy még az USA-nak sincs ellenszere rá.

Az északnyugati térségben két orosz atomerőmű üzemel, az egyik a Szentpétervár melletti Leningrád Atomerőmű, a másik a Murmanszktól 150, a finn határtól 100 kilométerre található Kola Atomerőmű. Mindkét létesítményben van olyan blokk, amelyen tervezett karbantartási munkálatokat végeznek jelenleg. A sugárzás feltételezett forrásáról egyébként térkép is készült, ezt az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezetének (CTBTO) vezetője, Lassina Zerbo osztotta meg a Twitteren:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Közös jelöltekkel az ellenzék, egymásra vallhatnak fideszesek

Radar360: Közös jelöltekkel az ellenzék, egymásra vallhatnak fideszesek

Németországban, Romániában és Ukrajnában is rekordot döntött az új koronavírusos betegek száma

Németországban, Romániában és Ukrajnában is rekordot döntött az új koronavírusos betegek száma

Átment két népszavazási kérdés a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszállóról

Átment két népszavazási kérdés a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxusszállóról