szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelek szerint az Ikea a jövőben is előszeretettel alkalmazná a technológiát, hogy újabb élményeket teremtsen a vásárlóinak.

Ha a technológia alkalmazásáról volt szó, sosem volt szívbajos az Ikea. A svéd bútorgyártó cég elsőként lépett a piacra egy olyan kiterjesztett valóságot (augmented reality, AR) használó alkalmazással, amely segítségével a leendő vásárlók meg tudják nézni, az egyes bútordarabokkal és kiegészítőkkel milyen lesz a lakásuk. A jelek szerint azonban a cég nem állna meg itt, az AR-nek és a virtuális valóságnak, és úgy általában véve a technológiának is komoly szerepet szánnának a jövőben.

Az Ikea a Space10 nevű kutatólaborral közösen a különböző tervezői irodák és dizájnstúdiók 18 ötletét szedte össze, amit beépített az új, Everyday Experiments nevű kezdeményezésébe. Ezekben közös, hogy

mindegyiknek köze van a technológiához.

Az elképzelések között találhatunk a mesterséges intelligenciához, a VR-hez, az AR-hez vagy épp a gépi tanuláshoz kapcsolódó ötletet is. A célja mindegyiknek ugyanaz: azt szeretnék elérni, hogy az emberek másként gondolkodjanak az otthonuk nyújtotta térről, és úgy általában véve a berendezésekről.

Az egyik ilyen megoldással a holland Random stúdió állt elő Point and Repair néven. Ahogy a neve is sejteti, az elképzelés a kiterjesztett valóság segítésével adna tippeket ahhoz, hogy egy megrongálódott bútort megjavítsunk. Ehhez különböző videókat és segédanyagokat mutat nekünk, és végigvezet a javítás lépésein attól függően, hogy mennyire nagy a kár.

©

Az egyik legérdekesebb ötlettel a Bakken & Back nevű dizájnstúdió állt elő. Az ő projektjük neve a Technocarpenter, ami az AR-t és a VR-t együttesen használva segíti a felhasználót, hogy megálmodja saját bútorát.

©

Sajnos ezek a projektek egyelőre mindg csak ptotpíusok, vagy néhány esetben még annyi sem, csupán elképzelése annak, milyen lehet a jövő. Bas Van De Poel, a Space10 kreatív igazgatója ugyanakkor úgy látja, ha egyszer elkészül az Apple okosszemüvege, az Apple Glass, néhány AR-megoldás biztosan érkezik majd rá – írja a Wired. Ezt valamikor 2022-re pletykálják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Meghibásodás miatt leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Brüsszel kevesli a demokráciát, drágulhatnak a kambodzsai ruhák

Brüsszel kevesli a demokráciát, drágulhatnak a kambodzsai ruhák