szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, a macOS-felhasználókat célzó új típusú ransomware-t fedeztek fel a kutatók a napokban. A rosszindulatú program kalózoldalakról letöltött alkalmazásokkal terjed.

Az EvilQuest nevű zsarolóvírus a macOS operációs rendszert futtatókat pécézi ki, s ezzel olyan kártevőkhöz csatlakozik, mint a KeRanger vagy a Patcher – írja a The Hacker News. Amellett, hogy titkosítja áldozata fájljait, naplózza a billentyűleütéseket és ellopja a kriptovalutás pénztárcához tartozó állományokat.

A szakemberek szerint a rosszindulatú program torrentoldalakon forgalmazott népszerű macOS szoftverekben bújik meg, például a Little Snitchben, a Mixed In Key 8 nevű DJ szoftverben vagy az Ableton Live-ban.

Több más rosszindulatú programhoz hasonlóan, az EvilQuest sem azonnal támadja a megfertőzött gazdagépet, annak érdekében, hogy elrejtse a forrását. Ezen kívül megsemmisít minden olyan biztonsági szoftvert (pl. Kaspersky, Norton, Avast, DrWeb, McAfee, Bitdefender, Bullguard), amelyek észlelhetik vagy blokkolhatják a rendszer rosszindulatú viselkedését, és azt is beállítja, hogy a ransomware minden esetben újrainduljon, amikor a felhasználó bejelentkezik. Végül elindít egy másolatot önmagáról, majd elindul a visszaszámlálás, aminek az a lényege, hogy 72 órán belül 50 dollárt, azaz közel 16 ezer forintot kell fizetni, vagy titkosítja a megszerzett fájlokat.

©

S hogy mit tehet a felhasználó? A szakértők azt javasolják, hogy ne töltsenek le programokat kalózoldalakról, emellett legyen legalább két biztonsági másolat minden fontos adatról, és lehetőség szerint ezek ne legyenek kapcsolatban a Mackel, ugyanis a kártevő a géphez kapcsolt eszközökön lévő állományokat is titkosítja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bloggerekkel oldaná meg az Index az „átmeneti időszakot”

Bloggerekkel oldaná meg az Index az „átmeneti időszakot”

Karácsony: Bizottság vizsgálja a BKK-hiányt okozó e-jegyrendszert

Karácsony: Bizottság vizsgálja a BKK-hiányt okozó e-jegyrendszert

Amerikába is elviszik az Eurovíziós Dalfesztivált

Amerikába is elviszik az Eurovíziós Dalfesztivált