szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan technológiával rendelkezik az újabb Sinkanszen-modell, amely egy földrengés során, áramszünet alatt is biztosítja a szerelvény működését. A japán szupervonat maximális sebessége 360 kilométer/h.

Elkészült és már pályára is állt a japán mérnökök legújabb Sinkanszen-vonata, az N700S, amely akkor is működik, ha nincs áram a felsővezetékekben – írta a CNN. Ez azért is hasznos, mert a vonat így például földrengésekkor sem kerül vészhelyzetbe: a szerelvény a lítiumion-akkumulátoraira támaszkodva "magától" folytathatja az útját és elkerülheti az olyan kockázatos helyeket, mint az alagutak vagy a hidak.

Az N700S (az "S" az angol Supreme szó rövidítése) másik érdekessége, hogy 360 kilométer/h-s sebességre képes, de a mindennapok során valamivel lassabban, "csak" 285-ös sebességgel halad majd. A vonat szokatlan gyorsasága ellenére nem hangosabb az előző modellnél, és kényelmesebb is: az első osztályon 15 százalékkal nagyobb a lábaknak jutó hely. A poggyásztartókhoz külön világítás tartozik, hogy az utasok gyorsabban megtalálják csomagjaikat. Ezen kívül minden székhez jár töltőaljzat, amivel a mobilok és a laptopok is tölthetők.

A vonat más tekintetben alig különbözik a már szolgálatban álló N700 és N700A modellektől, hiszen ugyanazok a stílusjegyek jellemzik: a vonattest ugyanúgy szögletes, az orra pedig hegyes, mint a többi Sinkanszené. A 16 kocsiból álló, összesen 1323 fő befogadására alkalmas szerelvényt két évvel ezelőtt mutatták be, ezután szinte azonnal tesztelni kezdték. A vonat a Tokaido Sinkanszen vonalon közlekedik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormányközeli intézet kikutatta, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan

A kormányközeli intézet kikutatta, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan

Elszámította magát a fehérorosz diktátor, hiába csalta el a választásokat

Elszámította magát a fehérorosz diktátor, hiába csalta el a választásokat

Minden problémának van megoldása

Minden problémának van megoldása