szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A globális felmelegedés hatására példátlan méreteket öltő algavirágzás zöldre festi a tiszta vizű hegyi tavakat az Egyesült Államok nyugati részén.

A Coloradói Állami Egyetem kutatói szerint az elmúlt 70 évben több mint megkétszereződött az algakoncentráció a térség két távoli hegyi tavában. Az algavirágzás destabilizálhatja a vízi környezeteket a napfény elnyelése révén, és megbetegítheti a tavak és óceánok állatvilágát, ha az állatok lenyelik a moszatokat.

A kutatók egy Denvertől nagyjából 100 kilométerre fekvő hegyvonulat tavaiban vizsgálták az algakoncentrációt egy speciális eszközt használva, amellyel a tómeder károsítása nélkül lehet üledékmagmintákat begyűjteni.

A magasan fekvő területek gyors ütemű melegedésének következtében gyorsan gyarapodnak és válnak dominánssá a zöldmoszatok, amelyek egészen mostanáig csak kis mennyiségben fordultak elő ezekben a tavakban – mondta Isabella Oleksy, a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője.

Az 1950-es évekig visszamenő adatokat elemezve a kutatók "drasztikus változásokat" észleltek a melegebb hőmérséklethez szokott valódi zöldmoszatok virágzásában. Oleksy "ökológiai meglepetésnek" nevezte az algák magas koncentrációját.

A szakember szerint a vizsgált tavakban dokumentált algamennyiség sokkal inkább az erősen szennyezett, például a mezőgazdasági területekről szivárgó vizeknek kitett területekre jellemző, nem pedig az érintetlen hegyi környezetekre.

Oleksy szerint noha kollégáival két coloradói tóban dokumentálták a változásokat, valószínűleg nem egy elszigetelt jelenségről van szó. A kutatók szerint eredményeik rávilágítanak a klímaváltozásnak az algavirágzást okozó tápanyagok, úgymint a foszfor és a nitrogén túlzott felhalmozódásában játszott szerepére.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négy kamerájával a csillagos ég 75%-át feltérképezte a TESS exobolygóvadász űrszonda

Négy kamerájával a csillagos ég 75%-át feltérképezte a TESS exobolygóvadász űrszonda

120 orvos hunyt el eddig Peruban a koronavírus miatt

120 orvos hunyt el eddig Peruban a koronavírus miatt

Rég nem látott szegénységi számok jöttek Németországból

Rég nem látott szegénységi számok jöttek Németországból