szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A G286.21+0.17 jelű csillagcsoportnál látványos jelenséget, csillagformálódást dokumentáltak. A folyamat kozmikus tűzijátéknak tűnik.

A Földtől mintegy 8000 fényévre található, G286.21+0.17 nevű halmazban zajlott csillagformálódást sikerült megfigyelnie és megörökítenie a chilei ALMA (Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat) távcsőrendszernek, valamint a Hubble űrtávcsőnek – számolt be róla a Space.com. A csillagászati hírportál megfogalmazása szerint a jelenség olyan,

mintha egy kozmikus tűzijátékot látnánk.

A csillaghalmazok a galaxisok építőelemei, az azonban még rejtély a kutatók számára, hogyan jönnek létre. E folyamatban egyébként kulcsszerepet játszanak az úgynevezett molekuláris felhők. Ezek érdekessége, hogy a bennük lévő gázok molekuláris alakban vannak jelen.

A szakértők a műszerekkel a G286.21+0.17 formálódását, illetve stádiumait örökítették meg, különböző hullámhosszokon végzett megfigyelésekkel. A képen lila színben maguk a molekuláris felhők láthatók, a sárga és a vörös pedig izzó por.

A képet elnézve úgy tűnhet, mintha a G286.21+0.17-nél zajló folyamat a végéhez közeledne, ez azonban nincs így: a csillagformálódás évmilliókba telik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb két gyanúsítottja van a Deák téri késelésnek

Újabb két gyanúsítottja van a Deák téri késelésnek

Biztonsági céget alapított Mészáros Lőrinc

Biztonsági céget alapított Mészáros Lőrinc

Gyilkos iróniával és áthallásokkal teli portré jelent meg Rákosi Mátyásról

Gyilkos iróniával és áthallásokkal teli portré jelent meg Rákosi Mátyásról