szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig is szigorú előírások vonatkoztak az űrhajósok és az eszközök sterilizálására, ám a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetne a NASA a biológiai szennyezés megelőzésére.

Hogy sikeres lesz-e egy világűrt megcélzó küldetés, az már az előtt eldől, hogy az űrhajósok egyáltalán elindultak volna. A missziók egyik legkényesebb művelete ugyanis a Földön elvégzett sterilizálás: sem az asztronauták, sem pedig az általuk szállított eszközök nem lehetnek szennyezettek, az ugyanis torzítaná a kutatási eredményeket. Elég csak arra gondolni, milyen eredményt adna a marsi élet utáni kutatás, ha a bolygóra valamilyen mikrobát cipelne magával az ember.

Mindez persze fordítva is igaz: a misszió során nagyon oda kell figyelni arra is, nehogy véletlenül valamilyen szennyeződést cipeljenek a Földre az űrhajósok. A NASA most ennek érdekében frissítette a sterilizálásra vonatkozó előírását, hogy a Holdat (és majd a Marsot) megcélzó Artemis-missziónál ezen a téren még csak véletlenül se fordulhasson elő semmilyen baki. A módosítást Jim Bridenstine, a NASA igazgatója jelentette be a Twitteren.

A NASA két irányelvet fogalmazott meg az Artemis-misszió kapcsán. Az egyik a robotokkal és emberekkel a Holdat megcélzó küldetésekre vonatkozik, és a fenntartható kutatást írja elő, míg a második a Holdra és a Marsra induló küldetések kapcsán a biológiai szennyezés megelőzéséről szól.

Ez utóbbi kapcsán a legfontosabb célként a szennyezés mérséklésére szolgáló technológiák kifejlesztését jelölték meg. A NASA emellett szeretné jobban megérteni, hogy miként működik a marsi környezet, hogy ezzel növeljék a sterilizálás hatékonyságát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
6200 forintot raboltak ököllel

6200 forintot raboltak ököllel

Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Minden harmadik szállást a Balatonnál foglalták le a főszezonban

Minden harmadik szállást a Balatonnál foglalták le a főszezonban