szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Technológiai áttörésről beszél a Fujifilm: 400 TB-nyi adatot őrző szalagos tároló készülhet az évtized végére.

Bár a hétköznapi felhasználó nemigen találkozik szalagos tárolókkal, sok intézmény, vállalat használ ma még mágnesszalagos tárolót, elsősorban olyan cégek, amelyeknél óriási mennyiségű adat tárolására van szükség. Az ilyen tárolók jelenleg maximálisan 12 TB-nyi tárhelyet kínálnak, azonban – a Blocks and Files weboldal szerint – a Fujifilm akár a 33-szorosára növelné ezt a kapacitást. Ehhez a hagyományosan alkalmazott bárium ferrit (BaFe) szalagbevonatról a stroncium-ferritre (SrFe) térne át.

A bárium-ferrit bevonatok részecskéi egyre kisebbekké váltak, lehetővé téve a nagyobb tárolási kapacitást. Azonban úgy tűnik, elérték a határt: a részecskék már túl kicsik lettek ahhoz, hogy megbízhatóan olvashatók legyenek. A stronciumatomok viszont kisebbek, mint a báriumatomok, így a kisebb részecskéket tartalmazó SrFe-bevonatok nagyobb tárolási kapacitást tesznek lehetővé ugyanakkora szalagon.

A tárolószalag-kapacitás terén elért előrelépés nagyjából ugyanazt az elvet követi, mint a Moore-törvény, amely szerint az egy chipen lévő tranzisztorok száma másfél-két évente megduplázódik. Hasonló a helyzet a szalagos tárolóknál is, ahol a tárolási kapacitás két és fél évente nagyjából megkétszereződik.

A szalagos meghajtók első generációja az LTO-1 volt, jelenleg az LTO-8-nál tartunk. Az LTO – magyarázza a TechXplore – a Linear Tape-Open, az IBM által az 1990-es években kifejlesztett nyílt szabványos formátum, ami biztosítja a kompatibilitást a különböző gyártók szalagos tárolói között. Az LTO-1 alatt a szalagok első generációja fémszemcsés (MP) bevonatokat használt, és 100 GB volt a kapacitásuk. Az LTO-6, amelyik először használt bárium-ferrit bevonatot, elérte a 2,5 TB-os kapacitást. Az LTO-10 már stroncium-ferrit bevonatos lesz, és akár 48 TB-os kapacitása lehet. Ez utóbbi szalagok 2022-ben kerülhetnek piacra. A 400 TB-os szalag előállítása előtt még lesz egy-két állomás: 2025-re várják a 96 TB-os modelleket, 2027-re a 192 TB-os szalagot, és 2030-ra a 384 TB-osat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivont egy gyógyszert a forgalomból az OGYÉI

Kivont egy gyógyszert a forgalomból az OGYÉI

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek

200 ezer autótól kellene nagyon gyorsan megszabadulnia a Hertznek

A Vöröskereszt szerint száznál is több áldozata van a bejrúti robbanásnak

A Vöröskereszt szerint száznál is több áldozata van a bejrúti robbanásnak