szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Moderna által gyártott oltóanyagot július 27-én 30 ezer önkéntesen próbálják majd ki, hogy végérvényesen kiderüljön, legyőzi-e a koronavírust. A tömeges tesztelés fázisa a vakcinafejlesztés egyik utolsó állomása, és csak olyan szer juthat el ebbe a fázisba, amely korábban minden próbán jónak bizonyult.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az amerikai oltóanyagot előbb emberek nélkül, majd 45 emberen tesztelték, és biztató eredményeket sikerült elérni: a kísérletbe bevont fiatal felnőttek szervezete gyakorlatilag úgy és olyan antitesteket termelt, mintha ők is átestek volna a betegségen – írja az AP hírügynökség.

A tesztalanyokon jelentkezett néhány mellékhatás: az önkéntesek fele influenza-jellegű problémákat tapasztalt, köztük hidegrázást és fáradtságot, illetve végtagfájdalmat, de ezt elsősorban azon a területen, ahol az anyagot beléjük fecskendezték. A tudósok egy magasabb dózissal is próbálkoztak, de ez a három alanynál még súlyosabb tüneteket okozott, így ezzel a mennyiséggel nem kísérleteznek tovább.

[Bill Gates figyelmeztet: ha a piac dönt a koronavírus-gyógyszerről, az katasztrófához vezethet]

A Moderna és az amerikai Nemzeti Egészségtudományi Intézet által kidolgozott oltásról azt is tudni, hogy két adagra van szükség belőle: a másodikat durván egy hónappal az első szúrás után kell beadni a páciensnek, hogy az anyag hatni tudjon.

A július végén kezdődő tömeges tesztelésbe a kutatók már nem csak fiatalokat vonnak be, a kifejezetten veszélyeztetett korosztályból is keresnek önkénteseket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miről árulkodik a szembogár? Hogyan lehet szemezéssel manipulálni?

Miről árulkodik a szembogár? Hogyan lehet szemezéssel manipulálni?

WHO: Lehet, hogy soha nem lesz tökéletes koronavírus-vakcina

WHO: Lehet, hogy soha nem lesz tökéletes koronavírus-vakcina

Derékig érő vízen is átmehet ez a kisbusz

Derékig érő vízen is átmehet ez a kisbusz