szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelek szerint 2003 óta ott van a Windows Serverekben az az igen súlyos probléma, amit kihasználva a támadók hozzáférhetnek a vállalatok rendszereihez.

Súlyos biztonsági hibát talált Sagi Tzaik, a Check Point kiberbiztonsági cég kutatója a Microsoft Windows DNS Serverben: a rés kihasználásával kártékony kódot futtathat le az adott rendszeren. Ennek eredményeként a támadók képesek lehetnek eltéríteni egy weboldalra érkező forgalmat, belenézni az e-mailekbe, ellopni a személyes adatokat, illetve elérhetetlenné tehetik a megcélzott oldalakat.

A Microsoft már kiadta a hiba befoltozásához szükséges szoftverfrissítését, és arra kéri a rendszergazdákat, mielőbb hajtsák végre a javítás telepítését.

©

A 2003 és a 2019 között kiadott Windows Serverekben megtalálható sebezhetőséget SigRed névre keresztelte a Microsoft. Mechele Gruhn, a redmondi cég egyik biztonsági vezetője szerint a hiba a wormable besorolást kapta meg, ami lényegében annyit tesz, hogy ha egyszer bejut a hálózatra, akkor minden további nélkül képes a csatlakozott számítógépek közt terjedni.

Ez elsősorban a nagyvállalati felhasználók számára jelent óriási kockázatot – már csak azért is, mert egyébként nagyon könnyű kihasználni azt. Omri Herscovici, a Check Point kutatója szerint mindez valószínűleg meg is történt az elmúlt évek során, ugyanakkor a Microsoftnál nem találtak erre vonatkozó bizonyítékot.

A kiberbiztonsági cégnél még májusban fedezték fel az említett hibát, és fel is hívták rá a Microsoft figyelmét. Hogy mennyire súlyos, azt jól mutatja, hogy a redmondi cég a legmagasabb, 10-es pontot adta rá. Csak összehasonlításként: a WannaCry zsarolóvírus 8,5-es besorolást kapott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen igazol Alexis Sánchez az Interbe

Ingyen igazol Alexis Sánchez az Interbe

Agyba-főbe verte a barátnőjét az erdélyi magyar egyetem egyik oktatója

Agyba-főbe verte a barátnőjét az erdélyi magyar egyetem egyik oktatója

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység

Így néz ki a „tudományos-fantasztikus” Járványügyi Bevetési Egység