szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kiskaput kihasználva a TikTok olyan adatokat gyűjtött be az androidos felhasználókról, amelyek a Google szerint a tiltott kategóriába esnek. A kínai appot működtető ByteDance a vádak alapján több mint egy éven át végezte ezt a tevékenységet, titokban.

Hogy relevánsabb hirdetéseket tudjon megjeleníteni a felhasználóknak, hosszú időn át titkos adatgyűjtést végzett a TikTok – írta a The Wall Street Journal, amely a pontos módszert is közli. Az amerikai lap szerint a kínai hátterű app az androidos eszközök MAC-címéhez fért hozzá, és raktározta el azokat egy extra védelmi réteg mögé. A MAC-cím egy olyan számsorozat, mellyel még a hardver gyártója látja el a hálózati chipeket, így az okostelefonokat, később egyértelműen beazonosíthatóan nyomon lehet követni.

Az ügy azért is pikáns, mert sok cég mellett a Google is kifejezetten tiltja a MAC-információk összegyűjtését. Ezt a TikTok is tudta, ám egy, a kiskapu kihasználásával mégis kinyerték ezeket a adatokat. A vádak szerint a tinik körében népszerű szoftver több mint egy éven át, legalább 15 hónapon át folytatta ezt a tevékenységet – anélkül, hogy bárkit beavatott volna, vagy lehetőséget adott volna a szűrés kikapcsolására.

A ByteDance nem tagadta a különös módszert, amikor a WSJ rákérdezett, történt-e ilyen. Azt ugyanakkor nem részletezték, mi okból tették ezt, és legfőképp: miért törvénytelen formában. A cég válaszában közölte azt is, hogy a TikTok legfrissebb verziója már nem végez ilyesmit.

Az amerikai lap szerint a helyzet annyira nem tragikus, mint amilyennek tűnik, a cég ugyanis láthatóan csak a MAC-címekhez fért hozzá, más adatokat nem kért le, és nem szereztek hozzáférést a mobilok kamerájához, a mikrofonjához vagy a készüléken tárolt állományokhoz. Az eljárás ettől persze még aggasztó, különösen, hogy a szolgáltatást gyakorta támadják azzal, hogy tisztességtelen adatgyűjtést végez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
18 teljes kiőrlésű vagy Graham-lisztes kenyérből 11-nél találtak hibát

18 teljes kiőrlésű vagy Graham-lisztes kenyérből 11-nél találtak hibát

30 milliárdot kaszáltak tavaly Mészáros építőipari cégei

30 milliárdot kaszáltak tavaly Mészáros építőipari cégei

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma