szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen több mint 4000 exobolygót fedezett már fel az emberiség, mióta ilyen űrprogramok is léteznek. Ezek között viszont mindössze 12 olyan van, ami igazán különlegesnek számít.

Egy csokorba gyűjtötte azt a 12 exobolygót (vagyis Naprendszeren kívüli bolygót) a NASA, amelyet valamiért nagyon különlegesnek tartanak, és épp ezért rengeteg rejtély övezi. Az ide kattintva böngészhető weboldalon a Kepler-16b az első ilyen planéta, amelyet nyugodtan nevezhetünk egy második Tatuinnak:

ezen az égitesten a Star Warsból ismert bolygóhoz hasonlóan két nap látszik az égbolton.

A sort a Kepler 22-b-vel folytatja a NASA. Utóbbit óceánvilágnak keresztelték el a tudósok, miután a felszínét az eddigi adatok szerint nagyjából csak víz borítja. A planétát 2011-ben fedezték fel, de azóta is folyamatosan vizsgálják. Főleg azután, hogy kiderült: a bolygó az úgynevezett lakhatósági zónában fekszik, vagyis a felszíni körülmények alkalmasak az életre.

A lista más érdekességeket is tartogat. Ilyen a Kepler-452 b, amelyet a Föld unokatestvérének nevezett el a NASA. A KELT-9b elsősorban az elképesztő hőség miatt érdekes, a WASP-12 b azért, mert az egész bolygó tojás alakú, az 55 Cancri e pedig azért, mert ennek a felszínét nem víz, hanem lávatengerek borítják, az égbolt pedig állandóan szürke és hamuval teli.

A különleges galériában a bolygók Földhöz való távolságát, illetve elképzelt küllemét is megnézheti. Ehhez az adott planéta fotója alatti “View” gombra kell nyomni, majd azon belül a bolygó neve melletti kis “+” jelre. Van például olyan, ahova egy fénysebességű űrhajóval is legalább 600 évbe telne eljutni, olyan messze van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot estek az OTP részvényei

Nagyot estek az OTP részvényei

Rejtélyes kórokozó pusztít a vizekben, aggódnak a horvátok a sonkakagyló miatt

Rejtélyes kórokozó pusztít a vizekben, aggódnak a horvátok a sonkakagyló miatt

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?