szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Panda Security szerint 20 olyan ország is van a világban, ahol feltűnően sok kibertámadás történik. A rangsorban szereplők némelyikével magyar cégek is kapcsolatban állnak.

Pakisztánt és Iránt is megelőzve, Thaiföld áll annak a listának az élén, amelyből kiderül, hol a legnagyobb a rosszindulatú informatikai támadások aránya a világban. A rangsort a Panda Security állította össze a rendszerében regisztrált, tavalyi kibertámadások alapján.

A kibermegoldásokat nyújtó cég szerint a listán számos olyan állam is található, ahol a magyar vállalatoknak élénk üzleti, partneri kapcsolataik vannak. Ilyen például Görögország, amely a 10. legveszélyesebb helynek számít, az Egyesült Államok a 14., a szomszédos Szlovénia a 15., de Svédország és Spanyolország is tagja a nem túl nagy büszkeségre okot adó húszas körnek.

"A közös, internetalapú munkafolyamatok, a levelezés, a fájlcsere, a tárhelymegosztás, az egyéb online kommunikáció és platformok rendkívüli veszélyeket jelenthetnek. Ezeken keresztül ugyanis a megbízhatónak vélt partner gyenge védelme miatt olyan rosszindulatú akcióknak – zsarolás, ellopott adatokkal való visszaélés, adathalászat – válhatnak célpontjaivá, amelyek akár a társaság hazai működését is veszélyeztethetik vagy komoly működési kiesést okozhatnak” – mondta Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

Próbálkozásból pedig bőven akad a vállalat szerint: az elmúlt évben egymillió gépre vetítve 14,9 millió rosszindulatú támadásról szóló riasztást regisztrált a Panda szoftvere. A hálózatuk pedig 7,9 millió alkalommal kapott el olyan programot, amely a felhasználónál kéretlenül jelent volna meg és akár valamilyen támadás megindítására is alkalmas lehetett volna.

A Panda Security rendszerében regisztrált rosszindulatú riasztások alapján a világ 20 legveszélyesebb országa a következő:

 1. Thaiföld
 2. Pakisztán
 3. Irán
 4. Bolívia
 5. Brazília
 6. El Salvador
 7. Egyesült Arab Emírségek
 8. Mexikó
 9. Indonézia
 10. Görögország
 11. Kolumbia
 12. Malajzia
 13. Argentína
 14. Egyesült Államok
 15. Szlovénia
 16. Ciprus
 17. Dél-afrikai Köztársaság
 18. Peru
 19. Svédország
 20. Spanyolország

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harmadával több bringát kell villantania a Bubi következő üzemeltetőjének

Harmadával több bringát kell villantania a Bubi következő üzemeltetőjének

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

Orbán apjának bányacége is részt vett a drágának tartott M4-es beruházásban

Orbán apjának bányacége is részt vett a drágának tartott M4-es beruházásban