szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az amerikai kormányzat nem a honi vállalatait kívánja nehéz helyzetbe hozni a különféle tiltásokkal, a WeChat esetében az Apple is szenvedő fél lehet.

Az amerikai–kínai kereskedelmi háború fontos fegyvere az amerikaiak részéről a különféle tiltások bevezetése, amivel ellehetetlenítenék a kínai cégeket. Az Egyesült Államok elnöke nemrég például megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy kereskedjenek a WeChattel és annak anyavállalatával, a Tencenttel. És bár az első pillanatban ennek nem sok köze van az Apple-höz, mégis rosszul érintheti a cupertinóiakat. Főleg, ha hozzávesszük, hogy a WeChat mellett a TikTok is eleshet vagy legalábbis amerikai elérése korlátozottá válhat.

©

A neves Apple-elemző, Ming-Chi Kuo a befektetőknek szóló feljegyzésében kifejti, hogy a WeChat alkalmazás App Store-ban történő betiltása igen rosszul jöhet az Apple-nek, olyannyira, hogy komolyan csökkenhetnek emiatt az iPhone-eladások – foglalja össze a MacRumors.

Kínában (ami az Apple egyik legfontosabb piaca) a WeChat rendkívül népszerű, mondhatni a mindennapok nélkülözhetetlen eszközévé vált. Olyan funkciókat integrál, mint az üzenetküldés, a fizetés, az e-kereskedelem, a közösségi hálózatok, a hírolvasás stb. Ha egy ilyen alkalmazást nem tudnak majd elérni a felhasználók az iPhone-jaikon, akkor az másféle telefonok felé fordíthatja őket. Kuo becslése szerint az éves iPhone-eladások a legrosszabb esetben akár 25-30 százalékkal csökkenhetnek, de 15-25 százalékkal csökkenhetnek az egyéb Apple-eszközök (AirPods, iPad, Apple Watch, Mac) éves szállításai is.

Mi több, a szakember által említett optimista forgatókönyv szerint az Apple értékesítése már akkor is 3-6 százalékkal csökkenhet, ha a WeChat csak az Egyesült Államokban kerül ki az App Store-ból, ez amúgy az egyéb Apple-termékek kevesebb mint három százalékát érintené.

Bár az Apple nem bontja régiókra iPhone-szállítmányait, összességében a kínai üzlet az Apple bevételeinek valamivel több mint 15 százalékát tette ki a második negyedév során. Kuo azt ajánlja a befektetőknek, hogy a WeChat-tilalom kockázata miatt óvatosak legyenek az Apple ellátási láncában található cégek részvényeivel. Egyelőre persze még nem tudni, mi és hogyan alakul, a végrehajtási rendeletben foglalt tilalmak ugyanis csak szeptember 20-án lépnek hatályba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A TikTok javára döntöt egy amerikai bíró, egyelőre letölthető marad

A TikTok javára döntöt egy amerikai bíró, egyelőre letölthető marad

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott

Koronavírus: 937 új fertőzött, 6 halott

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord