szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szovjetunió utáni kémkedésre használta volna azokat a drónokat a CIA, amelyek az elképzelés szerint egyhuzamban akár 50 napig is repülhettek volna. A hírszerző ügynökség csak a napokban oldotta fel a titkosítást a különleges és veszélyesnek tűnő eszközökről.

A CIA, vagyis a Központi Hírszerző Ügynökség atommeghajtású drónok tervezésébe fogott a hatvanas években, hogy a Szovjetunió után kémkedjen – erről az AIRportal.hu számolt be. A repülési szakoldal szerint az ügynökség nemrég elérhetővé tette azokat a dokumentumokat, amely a sokáig titkos projekt legfontosabb részeit taglalták.

A drónokat azért akarta megépíteni a CIA, mert szuperhatalom légterében való átrepüléseket a korábbinál is nagyobb kockázatúnak minősítették, az ügynökség azonban nem akart lemondani az információszerzésről.

A különleges drónok őse egy, a híres/hírhedt 51-es körzetben épült, pilóta nélküli modell volt. A munkát Aquiline Projektnek nevezte el a CIA, ennek keretében pedig számos eszköz megvalósítását tervezte. E prototípusok közé tartozott a már említett, atommeghajtású eszköz is, melynek működését egy mini-atomreaktor biztosította volna.

A hivatalos dokumentumok szerint sugárzást is kibocsátott volna, de "csak" elenyésző mértékben.

A veszélyes, amúgy igen komoly eszköz az amerikaiak tervei szerint leszállás nélkül legalább 50 napig repülhetett volna. A drón infravörös kamerákat is kapott volna, hogy a hírszerzés minél eredményesebb legyen.

A projekt azért nem valósult meg, mert a gyártásra kiválasztott vállalat a rendelkezésre álló támogatás tízszeresét, 110 millió dollárt kért a munkára, ezt azonban az állami vezetők sokallták, és végül törölték az egészet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót

Nem mozdultak az álláspontok, Morawiecki Merkelnek is belengette a vétót