szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan területen is sokkal jobbnak bizonyult a mesterséges intelligencia, ahol eddig nem igazán vizsgálták a tudását: egy hivatásos vadászpilótát döngölt a földbe a virtuális csatában.

Egy vadászgépet irányító mesterséges intelligencia (MI) már van olyan fejlett, hogy a hús-vér pilótát is elintézze a harcban – ez a legfontosabb üzenete annak a kísérletnek, amelyet a DARPA, vagyis az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásért felelős részlege végzett el.

A Defense One szerint a verseny során nyolc, különféle szoftver küzdött egymással, olyan cégek háttértechnikája mellett, mint például a Lockheed Martin. A próbákat végül azonban nem ez, hanem a Heron Systems fejlesztése nyerte, amely a képzeletbeli aranyérmen túl még egy ajándékban részesült:

összecsaphatott egy igazi, tapasztalt vadászpilótával.

Mind a gép, mind az amerikai légierő pilótája a virtuális térben küzdöttek, de korlátozott módon: rakéták helyett csakis a repülők géppuskájával lőhettek a másikra. A Heron “termékének” viszont ez is bőven elegendő volt, hogy 5-0-ás győzelmet arasson az ember ellen.

A szoftvert az Nvidia “otthoni” szuperszámítógépén, egy DGX-1-gyen trenírozták, amely biztosította, hogy az algoritmus rövid idő alatt mintegy 12 évnyi tapasztalatot gyűjtsön a hagyományos vadászgépes harcban. Érdekesség, hogy a program eleinte kifejezetten rosszul teljesített, ugyanis nem csak célozni kellett megtanítani: azt is el kellett neki “magyarázni”, hogy az általa irányított repülőt ne a földnek vezesse, hanem tartsa a levegőben.

A DARPA egyik vezető kutatója, Timothy Grayson szerint az MI ilyen irányú használata nem a pilóták kiszorítását célozza. Szerinte inkább kölcsönös segítségnyújtásról van szó, egy olyan szimbiózisról, ahol az ember nemcsak a radarokra és érzékelőkre támaszkodhat, hanem a gépre is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában