szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Samsung Galaxy Note20 Ultra volt az első olyan mobil, amely megkapta a legújabb, és eddigi legerősebbnek ígért Gorilla Glass 7-es védelmet. Most ejtéstesztre küldték a készüléket.

Július végén az eddigi legerősebb kijelzővédelmet jelentette be John Bayne, a Corning mobil fogyasztói elektronikáért felelős vezetője. A Gorilla Glass Victus – ami a Gorilla Glass 7-esnek felel meg – a fejlesztők szerint olyan jól teljesít, hogy annál a készüléknél, amit ezzel védenek meg, csak 2 méter magasból leejtve jelennek meg a repedések. Az elődnél ez 1,6 méter volt, ami a cég szerint még mindig dupla olyan jó teljesítmény, mint a konkurencia 0,8 métere.

Persze egy gyártó mi mást is mondana, mint azt, hogy az ő terméke a legjobb a piacon, így a Bayne-éhez hasonló bejelentéseket mindig érdemes némi fenntartással kezelni. Azt ugyanis úgyis csak az első tesztek mutatják majd meg, mennyire volt markegintfogás a kijelentés.

A Gorilla Glass 7 júliusi debütálása óta szerencsére már megérkezett az első készülék, ami ezt a védelmet kapta. A Samsung a Victussal vértezte fel a Note20 Ultrát, így itt volt az ideje annak, hogy valaki letesztelje a képességét.

Erre a feladatra a PhoneBuff nevű YouTube-csatorna videósa vállalkozott, aki nemcsak a Samsung telefonját kezdte el "dobálni", de hogy kontextusba helyezze az eredményt, mellé tette az Apple jelenlegi csúcsmobilját, az iPhone 11 Pro Maxot is, amit a Gorilla Glass 6 véd.

A videó alapján úgy tűnik, Bayne nem a levegőbe beszélt, amikor a Gorilla Glass 7 ellenállóságát ecsetelte.

Első körben mindkét telefont egy méter magasból, a hátoldalukkal lefelé fordítva ejtették betonra. Miközben az iPhone 11 Pro Max hátlapja szinte teljesen összetörött, a Note20 Ultra meglepően jól bírta az ejtést. A készülékeket a sarkukra ejtve ugyanaz az eredmény jött ki – csak néhány karcolás nyoma maradt a mobilon –, amikor azonban a kijelzőre ejtették le a telefont, azonnal kijött a különbség.

Míg az Apple mobiljának kijelzője összetörött, a Note20 Ultra néhány karcolással megúszta a zuhanást.

A betonos teszt után a videós tovább gyötörte a Note20 Ultrát. Az extra ejtésteszt során 1,45 méter magassából dobta le tíz alkalommal a készüléket a fém talapzatra, és még a tizedik alkalom után is ugyanaz az eredmény jött ki: a mobil kijelzője szinte sértetlen maradt. Összehasonlításként: amikor az iPhone-nal végzett hasonló kísérletet, a 10. ejtés végére a mobil teljesen összetörött, a kamera pedig megadta magát.

Az a tesztből ugyan továbbra sem derült ki, hogy a Gorilla Glass 7-es képes-e kibírni a 2 méteres zuhanást, de a látottak alapján az szinte biztos, hogy nem kell azonnal a szívünkhöz kapnunk, ha a Note20 Ultra véletlenül kiesik a zsebünkből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg