szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a brazil erdőtüzeknek közvetlenül is hatása van az emberek egészségére, de azt csak egy frissen elkészült tanulmányból látni, hogy mennyire.

Szerdán mutatta be három nagy szervezet, az IPAM Amazonas-kutató Intézet, az IEPS egészségpolitikai intézet és a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet azt a közösen készített tanulmányt, amely arra ad választ, milyen közvetlen egészségkárosító hatásai voltak az amazonasi erdőtüzeknek.

A The Air is Unbearable (Elviselhetetlen levegő) című jelentés rámutat, a vizsgálatok szerint 2195 esetben keresték fel a brazil kórházakat olyan légúti megbetegedések miatt, amelyek a 2019-ben pusztító erdőtüzekre vezethetők vissza. Hogy a tavalyi év végén milyen súlyos volt a helyzet, azt jól mutatja, hogy a tudósok szerint az amazóniai esőerdőkben pusztító tüzek gyorsíthatják az Andok gleccsereinek olvadását, felborítva több tízmillió ember vízellátását.

©

A jelentés elkészítéséhez hivatalos egészségügyi és a környezetre vonatkozó adatokat használtak és interjúkat készítettek. A szerzők ugyanakkor kiemelték azt is, hogy az Amazonas-vidék sok lakosa számára csak korlátozottan elérhetőek az egészségügyi szolgáltatások, ezért a valódi esetszám sokkal magasabb lehet.

Az Amazonas-vidék 90 közösségében csaknem hárommillió ember volt kitéve 2019 augusztusában a káros légszennyezettségnek, amely az Egészségügyi Világszervezet ajánlott értékhatára felett volt. Az érintettek száma szeptemberben 168 községben 4,5 millióra emelkedett.

Az őslakosok különösen erőteljesen érzik a tüzek egészségi hatásait – mutatta ki az ISA társadalmi és környezetvédelmi intézet egy másik jelentése.

©

Jair Bolsonaro brazil elnököt heves kritikák érik az amazonasi tüzek miatt. Környezetvédők azt vetik a szemére a 2019. január elseje óta hivatalban lévő államfőnek, aki Amazónia gazdasági kizsákmányolásának támogatója, hogy az erdőtüzeket arra használja fel, hogy még több területet tegyenek mezőgazdaságilag hasznosíthatóvá.

A kutatás alapját a brazil űrkutatási intézet (INPE) műholdas adatainak értékelése adta. Becsléseik szerint Bolsonaro első hivatali éve alatt az erdők kitermelésének mértéke 85 százalékkal megemelkedett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

A járvány miatt kénytelen megválni Bud Spencer és Terence Hill arcképétől a Hedon

A járvány miatt kénytelen megválni Bud Spencer és Terence Hill arcképétől a Hedon

Fideszes politikus ellenőrzi az uniós rendőrséget

Fideszes politikus ellenőrzi az uniós rendőrséget