szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Cornell Egyetem tudósainak sikerült először félvezetőből készíteniük mikroszkopikus robotot, melyet lézerrel hoznának működésbe.

A jövőben a gyógyítást nemcsak a személyre szabott orvoslás jelenti majd, hanem az emberi szervezetbe fecskendezhető mikroszkopikus méretű robotok is. Ezek alkalmasak lehetnek arra, hogy a gyógyszereket a megfelelő helyre szállítsák – például a rákos sejtekhez –, így sokkal precízebbé válhat a kezelés. De arra is jók lehetnek, hogy kisebb műtéteket hajtsanak végre a testben.

Erre lehetnek jók azok a miniatűr szerkezetek is, amiket az amerikai Cornell Egyetem kutatói alkottak meg. A szakemberek munkája azért is úttörő, mert ezek az első olyan robotok, amelyek félvezetőből készültek, vagyis a mozgásukhoz elektromosságot használnak fel.

©

Minden robotnak négy lába van, a „hátára” pedig egy apró napelemet szereltek a tudósok. Ez utóbbi azért hasznos, mert ha lézerfénnyel világítják meg a panelt, az elektromos áramot generál, a robot pedig meg tud mozdulni – számolt be róla a The Next Web.

[Gyógyszerek helyett ilyen apró robotokat küldenének a testbe, hogy megszüntessék a betegségeket]

A robotok 5 mikron (0,005 milliméter) vékonyak – az emberi hajszál vastagsága átlagosan 0,1 milliméter –, 40 mikron szélesek és 40-70 mikron hosszúak, így viszonylag kevés anyag kell az előállításukhoz: a szakemberek a tesztek során több mint 1 milliót készítettek egy alig 10 centiméteres szilíciumból. A projektről írt publikációt a Nature című tudományos szaklapban jelentették meg.

©

A szerkezetek elég kicsik ahhoz, hogy egy tűvel az emberi szervezetbe lehessen fecskendezni őket, így hosszú távon komoly hasznukat vehetik majd az orvosok a gyógyításban. A gépek összevarrhatják az ereket, vagy megvizsgálhatják a vénát.

A használatuk egyetlen hátulütője, hogy jelenleg csak „kívülről” irányíthatók – az említett lézerfénnyel. A tudósok szerint azonban hamarosan elkészülhetnek azok az egységek is, amelyek már saját áramforrásból közlekedhetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai