szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fennállása 75. évet ünnepli az orosz nukleáris ipar, ez alkalomból közzétették azt a sokáig titkosnak minősített felvételt, amelyen a világ legpusztítóbb fegyvere, a Cár-bomba látható működés közben.

A szovjetek korábban egy hosszabb propagandafilmet készítettek a nyugaton csak Cár-bombaként ismert szerkezet, a világ legerősebb atombombájának építéséről és tervezéséről, amelyet végül működésbe is hoztak 1961 októberében. A filmet, amelyen a detonáció is látszik, sokáig csak kiváltságosok láthatták, de Oroszország nemrég feloldotta a titkosítását. Ezt abból az alkalomból tették meg, hogy az orosz nukleáris ipar hamarosan fennállása 75. évfordulóját ünnepli.

A Vice által is bemutatott felvétel alapján az RDSZ–220 típusjelzésű hidrogénbomba összesen 50 megatonnás hatóerővel rendelkezett – ez pontosan 50 millió tonna TNT-ének megfelelő pusztítást jelent –, így a Cár-bombának egyáltalán nem akadt kihívója, és máig a világ legpusztítóbb fegyverének tartják.

A bombát az Oroszországhoz tartozó lakatlan szigetcsoport, a Novaja Zemlja fölött dobták le, tesztelési céllal. A detonáció több mint 4000 méteres magasságban történt. A robbanás után keletkezett gombafelhő 67 kilométer magasra nyúlt, így nagyjából hétszer akkora volt, mint a Mount Everest. Az akkori beszámolók szerint a detonáció lökéshulláma Finnországot és Norvégiát is elérte, több ház ablaka ugyanis betört.

A Cár-bombával végzett felszíni robbantás volt a történelem során az utolsó ilyen kísérlet. Az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Nagy-Britannia ezután aláírták a nemzetközi atomcsendegyezményt, amely értelmében kizárólag a föld alatt végezhetők hasonló robbantások.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket