szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre csak növekszik az a felhasznált energiamennyiség, ami globálisan szükséges a bitcoin előállításához. A legfrissebb becslés szerint csak az idei évben 63,32 terrawattórát fogyaszthatunk el emiatt.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a bitcoinbányászat igen sok energiát emészt fel. Ahhoz, hogy sikerüljön hozzájutni, komoly számítási teljesítményre van szükség, és a gyorsaság érdekében minél többtől. Ez azonban az elektromos áram igen komoly felhasználását jelenti – hogy mennyire, az egy friss tanulmányból derült ki.

A Cambridge Center for Alternative Finance hétfőn adta ki legfrissebb jelentését, amely megmutatja, mibe is kerül az emberiségnek a bitcoin bányászata. A becslések szerint az idei évben a termelés mintegy 7,46 gigawattot használ el, ami nagyjából 63,32 terrawattórának felel meg.

[Ebből baj lehet: csak ez az egyetlen dolog 2°C fölé lökheti a globális felmelegedést]

Mivel az áramfelhasználás folyamatosan változik, így a becslést is 30 másodpercenként korrigálják a szakemberek. Ezt ezen a weboldalon keresztül lehet lekövetni, ami jelenleg – a cikk írásának pillanatában – 6,51 GW éves fogyasztást jósol.

©

A szakemberek átlagosan 0,03-0,05 dolláros kWh-val számoltak – ez nagyjából 9-15 forintnak felel meg –, ami azt jelenti, hogy 1 bitcoin megszerzéséhez 7500 dollárnyi – 2,25 millió forint – elektromos áramot kell elfogyasztani. Ez rengetegnek tűnik, ám még ezzel együtt is megéri a bányászoknak, a bitcoin árfolyama ugyanis jelenleg 3,4 millió forint körül mozog.

[Kriptopénzt bányásztak a munkahelyükön az atomerőmű dolgozói]

Ha a szakemberek által írt tanulmányban szereplő adatokat vesszük alapul, akkor az azt jelenti, hogy a világon nagyjából 7 atomerőmű teljesítménye – vagy 21,8 millió napelemé – csak arra megy el, hogy kriptopénzhez jussanak az emberek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!