szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pécsi virológusok értékelték a tapasztalatokat. Egyszer vége lesz, de addig indokolt az óvatosság.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Miután Hongkongban megállapították, hogy egy férfi 142 nap után ismételten megfertőződött a koronavírussal, a Pécsi Tudományegyetemen működő Virológiai Kutatócsoport a Facebookon értékelte a helyzetet.

Mint írják, a járvány lefolyását három faktor határozza meg: a kifejlődő immunitás mértéke és tartóssága, a szezonalitás, és a védekező intézkedések hatékonysága.

A hongkongi esetben a második megfertőződést már betegség nélkül, könnyen küzdötte le a páciens szervezete. A jelenséget funkcionális immunitásnak nevezik, amikor a fertőződést ugyan nem gátolja meg a korábbi megbetegedés, de már tünetmentesen esik túl rajta.

Ennél nagyobb védettséget jelent a sterilizáló immunitás, amely a fertőzést is megakadályozza, a Hongkongban dokumentált eset arra utal, hogy ilyenre nem számíthatunk.

Az idővel csökkenő mértékű immunitás jellemző a náthavírusokra, ezeknél néhány hónap után csökken a védettség, és újabb megbetegedés fordulhat elő. Ez ugyan kevésbé kedvező, de még mindig előnyös a koronavírus esetében, mert csökkenti a vírus jelenlétét a közösségekben.

Van teljesen elmúló immunitás is, ilyenkor a megbetegedés intenzitása változatlan a második és további fertőzésnél is. Szerencsére erre nem utalnak adatok.

A kutatócsoport szerint a legvalószínűbb, hogy a funkcionális, illetve csökkenő mértékű immunitás lesz jellemző. Ez jó hír, mert azt jelenti, hogy idővel elhagyhatók a szigorú korlátozások. Ám erre még várni kell, mivel a népesség döntő többsége még nem találkozott a vírussal.

Megjegyzik, hogy a sérülékeny csoportokat továbbra is óvni kell, az ő számukra a védőoltás lesz megoldás. Emellett felhívják a figyelmet az óvintézkedések betartására, így a maszkviselésre, a távolságtartásra és a rendszeres kézmosás fontosságára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Eltemették Diego Maradonát

Eltemették Diego Maradonát

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit