szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereggel közösen a Lockheed Martin és a Raytheon is azon dolgozik, hogy hiperszonikus rakétát készítsenek. A jelek szerint jól halad a fejlesztés.

A DARPA, azaz az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásért felelős részlege hosszú évek óta dolgozik azon, hogy hiperszonikus, vagyis a hangsebesség több mint ötszörösével repülő fegyvereket – rakétákat – készítsen. A projektről viszonylag keveset hallani, most azonban bejelentették, ha minden jól megy, még az idei évben elvégezhetik a tesztrepülést a Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) nevű eszköz két típusával.

A Mach 5, vagyis a hangsebesség ötszörösének elérése azt jelentené, hogy a Föld bármely pontját pillanatok alatt el lehetne érni vele. Csak összehasonlításként: a jelenlegi irányított robotrepülőgépek 0,8 Mach-ra képesek, míg a levegő-levegő rakéták a hangsebesség 1-5-szöröse közötti sebességre tudnak felgyorsulni.

[Hiperszonikus fegyverek lesznek Amerika most berendelt vadászgépein]

A tesztelés előtt álló eszközöket a Lockheed Martin és a Raytheon fejleszti, amelyek haladását az úgynevezett scramjet hajtómű biztosítja. A scramjet a torlósugaras hajtómű egy speciális változata. A torlósugaras hajtómű lényege, hogy a haladáshoz szükséges kompressziót a nagy sebességgel érkező levegő adja, vagyis az ilyen típusú modult csak nagy sebességnél lehet bekapcsolni. A scramjet ennek egy speciális változata, ahol a beáramló levegő meghaladja a Mach 5-öt.

©

A Defense News beszámolója szerint korábban az egyik fegyver megsemmisült az egyik teszt során, erről azonban nem sokat lehet tudni, mert a DARPA titkosította a jelentést. A legfrissebb hírek szerint a mostani eszközök már kibírták, hogy egy repülőgépre rögzítve repüljenek vele.

Vlagyimir Putyin 2019 elején jelentette be, hogy Oroszország kifejlesztette a hiperszonikus, a hangsebesség kilencszeresével repülő rakétáját, amiről azt állította, a világ egyetlen légvédelmi rendszere sem képes befogni. A független orosz szakértők ugyanakkor kételkednek abban, hogy a rakéta valóban képes erre a teljesítményre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erdélyi magyar kutatók tesztjével gyorsan ellenőrizhető, átesett-e valaki a koronavírus-fertőzésen

Erdélyi magyar kutatók tesztjével gyorsan ellenőrizhető, átesett-e valaki a koronavírus-fertőzésen

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál