szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bírósággal helyeztetné vissza a Fortnite-ot az App Store-ba a játék kiadója, miután pár héten belül elpárolgott a játékot korábban letöltő felhasználók jelentős része.

A Fortnite most a világ egyik legnépszerűbb játéka, 350 millió aktív játékost számlál. Legnépszerűbb platformja az iOS, a The Verge által közölt bírósági beadvány szerint 116 milliónál is többen játszanak vele iPhone-okon. Utóbbi szám csappant meg 60 százalékkal, ezzel jelentős, alighanem dollármilliókban kifejezhező problémát okozván az Epic Gamesnek.

A nagy mobilos platformok gazdáit régóta hangosan kritizáló kiadó egy hónapja döntött úgy, olyan programverziót tölt fel a Fortnite-ból az App Store-ba és a Play áruházba, amellyel megkerüli az Apple és a Google fizetési rendszerét, és közvetlenül teszi elérhetővé alkalmazáson belüli vásárlásait a felhasználóknak. Ez az Apple és a Google alkalmazásboltjában is tilos: aki ezekbe be szeretne kerülni, annak kötelező használnia a hivatalos fizetési rendszert, ezáltal átengedni bevétele 30 százalékát az appboltot üzemeltető vállalatnak. Az Apple és a Google ezt a részesedést a rendszer biztonságos üzembentartásához való hozzájárulásnak tartják, illetve arra hivatkozva csípik le, hogy a játékok kiadói nélkülük sokkal nehezebben érhetnének el tömegeket. (Az Epic Games ezt sokáig hangosan vitatta, ezért aztán a Google Play áruházba másfél éven át fel sem töltötte a Fortnite-ot, de idén tavasszal rájött, hogy mégis csak szüksége lenne a Google segítségére.)

Miután az Epic Games augusztus elején megkerülte a rendszert, az Apple és a Google is kivette a játékot alkalmazásboltja kínálatából. Ennek a levét issza most a kiadó, amely attól tart, az így elvesztett, több tízmilliónyi iPhone-felhasználót sosem látja viszont a játékosok táborában.

Az Apple ráadásul az Epic Games teljes profilját eltávolította rendszeréből, ráadásul – olvasható a bírósági keresetben – mellékbüntetésként megüzente, hogy egy éven át nem is veszi vissza a kiadót. Az Epic most azt szeretné elérni: bíróság mondja ki, hogy a két fél közti per lezárultáig az Apple köteles legyen elérhetővé tenni a Fortnite-ot az App Store-ban.

Az Epic Games kontra Apple ügyben szeptember 28-án tartják az első meghallgatást. A kiadó reményei szerint a Fortnite addigra már ismét elérhető lesz iPhone-okon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egymilliárdos tartozást hozott össze be nem fizetett útdíjakból egy cég

Egymilliárdos tartozást hozott össze be nem fizetett útdíjakból egy cég

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás