szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rádión legalábbis nem üzennek az idegenek. De van még mit átkutatni az égen.

A Nyugat-Ausztráliában épített MWA rádióteleszkóp legalább tízmillió csillagot vizsgált meg a Vitorla csillagkép környékén. A kutatás során nem találtak olyan jeleket, amelyek értelmes, fejlett civilizáció jelenlétére utalnának – írja a Phys.org.

Chenoa Tremblay, a kutatás egyik vezetője azt mondta, rövidhullámú rádiójeleket kerestek, amelyek forrása mesterséges lehet.

Az MWA azért különleges műszer, mert rendkívül széles sávban képes megfigyelni a csillagokat, így a segítségével hamarabb át lehet nézni egy-egy területet.

A kutatók szerint egyáltalán nem meglepő az eredmény, még ezzel a berendezéssel is csak galaxis egy apró darabkáját vizsgálták meg, márpedig a világegyetem nagyon nagy. Az arányok olyanok, mintha a Föld óceánjait tanulmányoznánk, de csak egy kerti medencére való mintán.

Igaz, ebből is kiderülne, hogy az óceánban hemzseg az élet – annyit már tudunk, hogy az űr nem ennyire sűrűn lakott.

Azt is fontos észben tartani, hogy csak tippjeink vannak arról, miféle technológiát használ egy nálunk sokkal fejlettebb civilizáció, és a rádióhullám csak egy lehetséges módszer.

Az MWA-nak már tervezik az utódját, az egy négyzetkilométeres rádiócsillagászati hálózatot, amely már csillagok milliárdjait lesz képes vizsgálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen maszkot ad a feledékeny vásárlóknak a Spar

Ingyen maszkot ad a feledékeny vásárlóknak a Spar

Narancs.hu: Koronavírusos dolgozók miatt lezárták a szegedi szívsebészetet

Narancs.hu: Koronavírusos dolgozók miatt lezárták a szegedi szívsebészetet

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában