szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tony Blair, a britek egykori miniszterelnöke szerint ha valakinek beadják a koronavírus elleni vakcinát, azt fel kellene tüntetni a digitális személyi igazolványában is. (Ennek hazai megfelelője az egy ideje már forgalomban lévő e-személyi.) A Big Brother Watch jogvédő szervezet szerint ez nem olyan jó ötlet.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Miközben lázas munka folyik a koronavírus elleni hatékony és biztonságos vakcina létrehozásáért, az egykori brit miniszterelnök Tony Blair már egy lépéssel előrébb jár. A politikus szerint a brit kormánynak nyilvántartást kellene vezetnie arról, hogy kik kapták már meg az oltást, erre pedig a legalkalmasabb a digitális személyi igazolvány lenne.

A BBC írja, hogy Blair a digitális okirat országos kiterjesztésének terve kapcsán jegyezte meg, hogy a kormánynak valahol tárolnia kellene azt, hogy kik kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, ez ugyanis segítene abban, hogy visszaálljon a közbizalom.

Mindez szerinte nem jelentene veszélyt az állampolgárokra, az adatok ugyanis biztonságban lennének. Ráadásul nyilatkozta Blair,

egy szupermarketnek több információt ad magáról az ember, mint a kormánynak.

A szabadságjogokkal foglalkozó civil szervezet, a Big Brother Watch vezetője, Silkie Carlo szerint Tony Blair ötlete rövid időn belül megkülönböztetéshez vezetne. Szerinte ha ez megvalósul, akkor az fokozná az állam ellenőrzését az állampolgárok felett, arról nem is beszélve, hogy az adatok vonzanák a kiberbűnözőket is.

Matt Warman, a digitális infrastruktúráért felelős brit miniszter szerint az, hogy kiterjesztenék a digitális személyi igazolvány használatát, milliárdos pluszbevételt generálhat az államnak.

A kérdés nem csak Nagy-Britanniában aktuális, a világ legtöbb országában kialakult vita már a fertőzöttek nyilvántartásáról is, a vakcina megérkezésével pedig alighanem sok államban szóba kerül majd a védettség regisztrálása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a Honvéd a Malmőtől és búcsúzik az Európa-ligától

Kikapott a Honvéd a Malmőtől és búcsúzik az Európa-ligától

Romániában újabb rekord dőlt meg, 1700 fertőzöttet találtak egy nap alatt

Romániában újabb rekord dőlt meg, 1700 fertőzöttet találtak egy nap alatt

Gulyás Gergely a Die Pressének: Nincsnek jogállami problémák, a Fidesz maradna a Néppártban

Gulyás Gergely a Die Pressének: Nincsnek jogállami problémák, a Fidesz maradna a Néppártban