szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány kapcsán korábban az is elkezdett terjedni, hogy a szájvíz használata meggyógyíthatja a fertőzött beteget. Egy csapat tudós ennek is utánajárt.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A koronavírussal, valamint a betegség gyógyításával és a kórokozó elpusztításával kapcsolatban jó néhány hamis információ kezdett el keringeni az interneten, és ezek terjedését valószínűleg az olyan megállapítások sem lassították, mint hogy

fertőtlenítőszert kellene a betegekbe fecskendezni, hogy azzal öljék meg a vírust.

Ennél legalább egy fokkal életszerűbb felvetés, hogy a szájvíz képes megölni a koronavírust, így pedig megelőzhető a fertőzés. Az állítást érdemes két részletben vizsgálni.

©

A szakemberek a szájvizek kémiai összetételét vizsgálva megállapították, hogy vannak olyanok, amelyek valóban megölhetik a koronavírust, ez azonban nem jelenti azt, hogy elkerülhető lenne velük a fertőzés, azt pedig pláne nem, hogy kigyógyítja az illetőt a betegségből.

A németországi Ruhr Egyetem kutatói a Journal of Infectious Diseases című tudományos szaklapban jelentették meg a témával kapcsolatos kutatási eredményüket. Ezek szerint csak a gyógyászati célra használt szájvizek képesek a koronavírus elpusztítására, azok ugyanis olyan alkotóelemeket tartalmaznak – például klórhexidint, peroxidot, fluoridot – amelyek képesek ártalmatlanná tenni a vírust.

A laboratóriumi körülmények között elvégzett vizsgálatok eredménye szerint az általuk kipróbált összesen nyolc szájvíz mindegyike 30 másodperc alatt végzett a koronavírussal. A publikációjuk szerint a Dequonal, az Iso-Betadine, valamint a Listerine (Cool Mint) volt képes drámaian lecsökkenteni a vírus szintjét.

[Semmelweis Egyetem: Ezt művelte 18 nap alatt egy magyar beteg tüdejével a koronavírus]

A kutatók ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy ezek hatása csupán átmeneti, a vírus pedig sokkal könnyebben bejut a szervezetbe, ha a szájüregben sérülés is található. Arról nem is beszélve, hogy a koronavírus az orron keresztül is bejuthat a szervezetbe.

Kimondható tehát, hogy a szájvíznek valóban lehet víruspusztító hatása, de mindennapi körülmények között a szájvíz alkalmazása nem alkalmas a védekezésre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

Ha meglesz a vakcina, utána jön a neheze: úgy néz ki, minden évben be kell majd adatni

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

Gyanakodjon, ha a webáruházban a 124 éves Erzsók nénivel akarják meggyőzni

Gyanakodjon, ha a webáruházban a 124 éves Erzsók nénivel akarják meggyőzni