szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordáron kelhet el egy októberi árverésen a világ egyik legnagyobb és legteljesebb Tyrannosaurus rex-csontváza, amelyet egy amatőr paleontológus talált 1987-ben az amerikai Dél-Dakota államban, Buffalo közelében – jelentette be az eladást szervező Christie's aukciósház.

A Stan becenevű 12 méteres óriást három év alatt rakták össze a dél-dakotai Black Hills Geológiai Kutatóintézet paleontológusai. Az állat becsült 300 darab csontjából 188-at sikerült megtalálni, ami szokatlanul komplett példányt jelent.

A kutatók szerint Stan 67 millió éve, körülbelül 20 évesen pusztulhatott el. Összerakása óta másolatok tucatjai készültek róla olyan múzeumok számára, amelyek fontosnak tartották, hogy birtokoljanak egy T-rex csontvázat.

A Tyrannosaurus rex az egyik legnagyobb húsevő állat volt a Földön, és eddig mintegy 50 példányát találták meg az első T-rex-kövület 1902-es feltárása óta. A Christie's szerint nem sok T-rex maradt fenn egészében, és egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő, hogy eladásra kínáljanak egy ennyire komplett dinócsontvázat.

Az állat feje olyan nehéz, hogy a komplett csontvázon egy másolattal helyettesítették, az eredeti a földön hever a váz mellett. Egyetlen foga 28 centiméter hosszú.

Az október 6-i New York-i árverésen 6 és 8 millió dollár közötti leütési árral számolnak. Ez súrolja azt a 8,4 millió dolláros rekordárat, amelyen egy Sue becenevű T-rex talált vevőre 1997 októberében.

A dinó megtalálójáról, Stan Sacrisonról kapta a nevét. A kutatók először összetévesztették egy triceraptorsszal, amelyből elég sok maradt fenn, ezért a felfedezés évekig nem keltett figyelmet. Sacriston végül 1992-ben átadta a csontokat a Black Hills-i intézetnek, ahol felismerték a lelet ritkaságát.

[Új dinófajt fedeztek fel a kutatók, Halálosztó a neve]

A szerdától a Christie's New York-i központjában látható dinócsontváz az árverés után is helyén marad egy ideig, október 21-ig.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

Egy kézikönyvvel veszi fel a harcot a koronavírus ellen a turisztikai ügynökség a hotelekben

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák