szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a koronavírus igen veszélyes az emberre, ám egy friss hazai kutatás során az is kiderült, a korábban gondoltnál sokkal rugalmasabb és ellenállóbb lehet a vírus. Mindez közrejátszhat szokatlanul nagy fertőzőképességében is.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni. A Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja által vezetett csapat atomi erőmikroszkóp segítségével tapogatta le a SARS-COV-2 részecskék felületét. Az általuk publikált tanulmányban azt írják,

a vírust koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, az organizmus pedig különlegesen ellenálló: alakja könnyedén összenyomható, de gumilabdaszerűen helyreáll, a fizikai behatás pedig nem tesz kárt se a struktúrájában, se a tartalmában.

Kellermayer szerint ezek a tulajdonságok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vírus képes alkalmazkodni a környezetéhez, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy igen fertőző kórokozóról beszélhetünk.

©

Mivel az eddigi tudományos vizsgálatokat kémiailag kezelt, lefagyasztott vagy inaktivált víruson végezték el, a magyar tudósok munkája egyedülállónak számít.

[Ezt művelte 18 nap alatt egy magyar beteg tüdejével a koronavírus]

A magyar kutatócsoport a vizsgálat során a nagyjából 80 nanométer szélességű SARS-CoV-2 részecskét egy ettől is kisebb tűvel szúrta meg. A vírust 100 alkalommal nyomták össze, majd ennyiszer emelték fel a tűt róla. Kiderült, a szerkezete szinte alig sérült meg. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy

a SARS-CoV-2 lehet az ember által ismert, fizikailag egyik legrugalmasabb és legellenállóbb vírus.

A szakemberek emellett azt is megnézték, mennyire képes ellenállni a vírus a hőnek. Kiderült: nagyon. Amikor 10 percen át 90 Celsius-fokon hevítették, a vírus szinte sértetlen marad, csupán néhány tüskéjét veszítette el. Ez magyarázatot adhat arra, miért tud életben maradni a meleg éghajlatú országokban.

És ha már tüskék: a kutatók 61-et számoltak meg az általuk vizsgált víruson, ami sokkal több, mint amennyit a Cambridge Egyetemen (24), vagy a német kísérletek során (40) figyeltek meg a tudósok. Mindez azt jelenti, hogy a vírus szerkezete a korábban gondoltnál jóval változékonyabb lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett

Gulyás a genfi konzulról: Nem lehet hátrány, hogy valaki egy képviselő lánya

Gulyás a genfi konzulról: Nem lehet hátrány, hogy valaki egy képviselő lánya