szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai internetes vállalat szerint a vékonykliensek kora nemhogy nem járt le, bőven van még hova fejlődni.

Wuying néven mutatta be új fejlesztését, egy tenyérnyi számítógépet az Alibaba Cloud, amely az internetes kereskedelmi óriást is magába tömörítő Alibaba Group egyik leányvállalata. A számítástechnikai eszköz egy úgynevezett vékonykliens: a notesz méretű kütyü egy vevőegység, így nincs hozzá monitor, illetve klasszikus gépházat sem kap a vásárló.

A vékonykliensek lényege, hogy a felhasználó általuk hozzáférést kaphat egy szerverparkhoz, amelyet egy cég üzemeltet. A kliens maga biztosítja a felhőalapú technikához való kapcsolódást, illetve az tartalmazza a különféle portokat is, melyekre ráköthető a billentyűzet, az egér és persze a munkavégzéshez nélkülözhetetlen megjelenítő.

©

Techwire Asia szerint a Wuying előnye, hogy mindössze 60 grammot nyom, így alig nehezebb egy mai modern SSD-nél. Az Alibaba már most a PC-k jövőjének nevezi az eszközt, noha a termék pontos paraméterei nem ismertek. A cég mindenesetre nagyon biztos a dolgában, és közölte: előbb-utóbb mindenki ilyet akar majd.

A cloud computing, magyarul felhőalapú számítástechnika Bill Gates egyik érdekesebb víziója. A Microsoft milliárdos társalapítója évek óta hangoztatja, hogy a jövőben nem klasszikus számítógépek lesznek, hanem olyan dobozok, amelyek egy nagy központi szerverhez csatlakozva mindenki számára egyenletes teljesítményt biztosítanak majd. Az Alibaba megoldása ennek első, komolyabb jele.

A Wuying a cég ígérete szerint nemcsak az Alibaba rendszerében használható szoftverekkel lesz kompatibilis, hanem szinte minden mással. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a készülék windowsos alapokon működik, vagyis elméletben minden olyan program indítható rajta, ami a Microsoft operációs rendszerén is fut. A pontos lista ugyanakkor még hiányzik, és az eszköz pontos árazását sem közölte a kínai óriás. Márpedig azon is rengeteg múlik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

24 óra alatt 83 ezer új fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban